printversie

Toggle Dutch/English

Ierapetra

(bijgewerkt tot 8 mei 2012)

Ierapetra (Ιεράπετρα) is de zuidelijkst gelegen stad van Europa. Het is met 12.500 inwoners de vierde stad van Kreta. Ierapetra ligt in het zuidoosten van Kreta, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Agios Nikolaos.

Geschiedenis

IerapetraHet fort van Ierapetra.

In de tijd van de Doriërs was Ierapetra een belangrijke stad. Het was de stad die als laatste van de Griekse steden in handen viel van de Romeinen. Zij maakten er hun belangrijkste havenstad van voor de verovering van Egypte. Van die periode is echter vrijwel niets meer zichtbaar. Van de Venetiaanse periode zijn wat meer zaken bewaard gebleven.

In Ierapetra is een aantal overblijfselen uit de middeleeuwen te vinden. In de haven staat een fort, genaamd Kales, uit het jaar 1212. Ook staat er een Middeleeuwse haven en een vestingmuur. Er staat een typische oude moskee uit het begin van de islamitische tijd, met daarbij een fontein genaamd Krini. Tegenwoordig wordt de moskee gebruikt als muziekschool. In het oude stadscentrum is nog de woning te vinden waar Napoleon Bonaparte verbleef in juli 1798.

Tegenwoordig

Tegenwoordig is Ierapetra een vrij welvarende stad. In de omgeving wonen veel boeren die hun geld verdienen in de kassenbouw. Waar andere plaatsen een overvloed hebben te bieden voor toeristen is het één en ander in Ierapetra wat beter gedoseerd. Daardoor is Ierapetra een prima plaats om te verblijven.

Ierapetra beschikt ook over een archeologisch museum. Dit museum bestaat uit een grote ruimte waarin een aantal zaken staan uitgestald. Het museum is gevestigd in een Ottomaanse (Turkse) school uit 1899. Vanwege de beperkte collecte is het museum vooral voor mensen met een oppervlakkige interesse in de oude cultuur de moeite waard.

Langs de kust van het stadje vind je een zandstrand. Dit strand is in de zomer echter vrij druk. Vanuit het centrum van Ierapetra vertrekken boten naar het eiland Chrissi. Dit zogenaamde gouden eiland ligt op 13 kilometer voor de kust van Ierapetra. De boottochtjes naar Chrissi eiland zijn erg populair, waardoor het er redelijk druk kan worden. De kosten van een retourtje liggen rond de twintig euro.

Bereikbaarheid

Ierapetra is met de bus het best te bereiken vanuit Agios Nikolaos. In de zomer vertrekken vanaf hier zes bussen per dag naar Ierapetra. De kosten voor een taxirit vanuit Agios Nikolaos bedragen ongeveer 25 euro. Hier kunnen dan vier personen meereizen waarmee de kosten gedeeld kunnen worden. Met een huurauto is Ierapetra ook goed te bereiken. Vanaf het eind van de hoofdweg over het eiland in Agios Nikolaos rijdt je in de richting van Sitia. Vlak na Palia Amos sla je dan rechtsaf richting Ierapetra, dat aan het eind van de weg ligt. Op deze route passeer je overigens het smalste punt van het eiland Kreta!

Google