printversie

Toggle Dutch/English

Bus

(bijgewerkt tot 16 mei 2012)

Het landschap van Kreta leent zich niet voor het aanleggen van een spoorlijn. Daarom wordt al het openbare vervoer op het eiland verzorgd met bussen. Bij circa 90% van het intercitytransport wordt gebruik gemaakt van het busnetwerk. De busdiensten worden uitgevoerd door de vereniging van busdienstondernemers (KTEL) van de betreffende regio.

Systeem

Een bus op Kreta

De bussen op Kreta zijn eigendom van bepaalde privépersonen of kleine bv'tjes, die één of meerdere bussen bezitten. Ze sluiten zich aan bij KTEL, waardoor ze ritten mogen uitvoeren. De inkomsten van alle lijnen binnen een bepaald gebied, worden op een grote hoop gegooid en verdeeld onder de eigenaars van de bussen naar het aantal kilometers en welke routes men gereden heeft. Hetzelfde gebeurt met de kosten die de chauffeurs maken. Door het systeem met de verschillende eigenaren wil het nog wel eens voor komen dat er in de ene bus andere regels gelden dan de andere. In alle bussen is het in ieder geval verboden te roken. In bussen op korte lijnen mag meestal geen frisdrank genuttigd worden, terwijl men daar op langere trajecten minder moeilijk over doet.

Soorten bussen

Tussen alle grotere steden en vrijwel alle toeristische plaatsen op Kreta rijden streekbussen (Υπεραστικο). Dit zijn moderne en comfortabele bussen. Vrijwel alle bussen die ingezet worden zijn recente modellen van Mercedes Benz. Ze rijden op de drukke routes bovendien erg frequent en zorgen voor een snelle verbinding tussen de verschillende plaatsen. In de grootste plaatsen rijden bovendien stadsbussen (Αστικο). Deze zijn minder comfortabel, maar aangezien de ritten vaak kort zijn, mag dat geen onoverkomelijk probleem zijn.

Busstation

Het busstation van RethymnoHet busstation van Rethymno

De grootste plaatsen van Kreta beschikken over een busstation. Op zo'n station zijn tickets te koop. Bovendien is er meestal een kiosk aanwezig waar bladen, drinken en wat snacks verkrijgbaar zijn. Wanneer er een bus vertrekt, wordt dit omgeroepen in het Grieks en in het Engels. Bij het bericht wordt een busnummer omgeroepen. Dit nummer is terug te vinden op de voorkant van de bus. Meestal staat het nummer in een sticker met een Mercedes-logo erop. Zo is het mogelijk om te controleren of er in de juiste bus is plaatsgenomen. Het werkt ongeveer net zoals de treinstelnummers in de treinen in Nederland.

Dienstregeling

Officieel rijden de bussen volgens een soort dienstregeling. In de praktijk staan echter alleen de vertrektijden op het begin van de busroute vast. Deze tijden willen nogal eens wijzigen. Op de website van Crete Travel (bus-service-crete.com) is informatie op te vragen over de vertrektijden. Hecht hier echter niet teveel waarde aan; er klopt in de praktijk vaak niet veel van. In de zomerperiode rijden door de strandplaatsen Chersonissos en Malia de hele dag door bussen richting Heraklion. De kosten voor een ritje naar Heraklion vanuit Chersonissos liggen laag. Voor de rit zal ongeveer € 3,50 per enkele reis moeten worden afgerekend, afhankelijk van de halte waar ingestapt wordt.

De bussen zijn te herkennen aan het matrixbord aan de voorzijde van de bus. Hierop staat de bestemming van de bus vermeld. Het is de bedoeling dat de bus via de achteringang betreden wordt. Na verloop van tijd komt er een conducteur bij de passagiers langs voor de tickets. Het is mogelijk om een ticket te kopen op het busstation, maar er kan ook aan de conducteur betaald worden. Hij overhandigt dan een stapel bonnetjes ter waarde van het bedrag dat moet worden voldaan voor de rit aan de reiziger.

Bereikbaarheid van de plaatsen

Grote steden als Rethymno en Chania zijn gemakkelijk te bereiken met de bus. Wanneer het vakantieverblijf in Chersonissos is gelegen, is het mogelijk om zonder problemen een dagtochtje naar bijvoorbeeld Rethymno of Agios Nikolaos te maken. Chania is voor een dagtocht wat ver weg. Kleinere steden en dorpen zijn moeilijker te bereiken, omdat de bussen minder frequent rijden, soms slechts eenmaal per dag. De bussen op sommige lijnen zijn gecombineerde schoolbussen. Die dan ook nog eens alleen op schooldagen rijden.

Het personeel op de bussen is ingesteld op toeristen. Vooral het personeel in de bussen die de vakantieplaatsen aandoen heeft begrip voor het feit dat toeristen niet alles in één keer snappen. Ondanks het feit dat de conducteurs op de bussen vaak nauwelijks Engels spreken, zullen ze reizigers proberen te helpen wanneer er vragen zijn.Google