printversie

Toggle Dutch/English

Taxi

(bijgewerkt tot 15 mei 2012)

In tegenstelling tot andere landen in Europa is de taxi op Kreta een betaalbaar alternatief voor het openbaar vervoer. Vooral wanneer er met meerdere personen wordt samengereisd (maximaal vier personen) is de taxi voordelig. De kosten worden dan namelijk gedeeld door het aantal personen dat meereist.

Telefoonnummers taxibedrijven
Heraklion28102 10102
Chania28210 94300
Rethymno28310 25000
Agios Nikolaos28410 24000

De taximarkt in Griekenland kent nog geen vrije marktwerking of echte concurrentie. De tarieven voor de taxi's worden door de regering in Athene bepaald. Er zijn twee verschillende tarieven voor de taxiritten. Tarief 1 geldt van 6 uur 's ochtends tot middernacht. Het tweede tarief geldt in de nachtelijke uren. Tarief twee treedt ook in werking wanneer de taxi de regio waar deze geregistreerd is verlaat. Tarief 2 ligt ongeveer 40% hoger dan tarief 1. In tarief 2 moet per kilometer € 1,19 betaald worden. Ter vergelijking: In Nederland kost een kilometer € 2,29. Er gelden toeslagen van maximaal EUR 3,39 wanneer een taxi op afspraak besteld wordt. Het starttarief voor een rit bedraagt € 1,20 en de minimum ritprijs bedraagt € . Een taxi vanaf of naar de standplaats bij een vliegveld kost 3 euro extra en bagage kost veertig cent per 10 kilo.

Tarieven vanaf Heraklion Airport
Chersonissos€25,-
Malia€33,-
Heraklion€12,-
Rethymno€70,-
Chania€110,-
Agios Nikolaos€55,-

Net als overal ter wereld, zijn er ook op Kreta taxichauffeurs die reizigers proberen op te lichten. Zorg er daarom voor dat de taximeter wordt aangezet bij binnentreden van de taxi en ga niet in op een zogenaamd voordelig aanbod van de chauffeur. Wanneer een chauffeur zegt dat de taximeter defect is, is op dat moment direct weer uitstappen de beste optie. Over het algemeen gaat het vervoer met de taxi vlekkeloos en zijn de chauffeurs vriendelijk. De meeste bestuurders spreken een beetje Engels. Communiceren is dus ook niet al te moeilijk. Toeristen die toch worden opgelicht, kunnen de toeristenpolitie bellen op nummer 171. Daarvoor dient wel het nummer van de vergunning van de bestuurder te worden genoteerd, of als dat niet lukt het nummer op de kentekenplaat.

Het is verstandig om de plaats van bestemming even aan te wijzen op een kaart. Veel plaatsnamen lijken namelijk op elkaar. Wanneer een plaatsnaam een beetje verkeerd wordt uitgesproken is het dus mogelijk dat de rit naar een verkeerde plek leidt. Tijdens een rit i het mogelijk dat de chauffeur onderweg nog meer passagiers oppikt. Dit is een extra inkomstenbron voor de bestuurders, die eigenlijk helemaal niet zoveel verdienen. Het is een zeer normaal gebruik in Griekenland.

Op het eiland Kreta hebben de taxi's allemaal verschillende kleuren. In Heraklion en Agios Nikolaos zijn ze grijs. In Rethymno zijn ze wit en in Chania is de onderzijde donkerblauw en de bovenzijde wit.

Het geven van fooien aan de chauffeurs is een vrij algemeen gebruik, maar niet iedereen doet het. Bij een goede behandeling door de chauffeur is het geven een fooi als blijk van waardering normaal. Bij een slechte behandeling een fooi geven is natuurlijk niet slim. Op die manier wordt alleen goed gedrag beloond.Google