printversie

Toggle Dutch/English

Chania

(bijgewerkt tot 8 mei 2012)

Na Heraklion is Chania (Χανιά), met haar ongeveer 70.000 inwoners, de tweede stad van Kreta. De stad ligt op ongeveer 160 kilometer ten westen van Heraklion aan de noordkust van het eiland. Chania is zonder twijfel de mooiste stad van het eiland.

Geschiedenis

De oude haven van ChaniaDe oude haven van Chania

Al tijdens de Neolithische en Minoïsche periode werd de plek waar Chania ligt bewoond. Destijds werd de stad Kydonia genoemd. Kydonia was een belangrijk centrum in de Minoïsche beschaving. Ook tijdens de Romeinse tijd was Kydonia belangrijk. In het jaar 828 werd Kydonia verwoest door de Saraceners. Tijdens de Byzantijnse periode werd Kydonia snel minder belangrijk. De Venetianen verkozen Kastelli boven Kydonia. In het jaar 1645 werd Chania na een twee maanden durende strijd bezet door de Turken. In het jaar 1850 maakten zij Chania de hoofdstad van het gehele eiland. Dit bleef het totdat in 1971 het centraler gelegen Heraklion tot hoofdstad gekozen werd.

Geschiedenis

ChaniaDe Venetiaanse vuurtoren

Chania is een sfeervolle en authentieke stad. Uit veel verschillende perioden zijn bouwwerken bewaard gebleven. Er zijn prachtige gebouwen, parken en pleinen. In het oude centrum zijn complete Venetiaanse, Turkse en Joodse wijken te vinden, die allen hun eigen sfeer dragen. Eén van de belangrijkste gebouwen is het pand waarin momenteel het archeologisch museum van de stad is gevestigd. Dit is de Venetiaanse kerk van Agios Frankiskos. Ook in de oude haven staan veel oude Turkse en Venetiaanse gebouwen nog overeind. Vooral de Venetiaanse vuurtoren valt op. In het fort Firkas uit 1629, bij de haven, is momenteel het maritiem museum van de stad gevestigd. Ook de residentie van oude president Eleftherios Venizelos is in de stad te vinden. Verder zijn er tientallen andere bijzondere oude gebouwen en monumenten te bewonderen.

In Chania zijn meer dan voldoende restaurantjes aanwezig. Aan de haven vind je er een aantal die vrij prijzig zijn. Deze zijn van middelmatige kwaliteit en er lopen irritante 'proppers' rond. In het oude centrum vind je ook restaurantjes. Deze zijn vaak veel beter van kwaliteit. Er zijn voldoende plaatsen waar je kunt overnachten. Er is een camping (3 kilometer ten westen van de stad) en er zijn goedkope appartementen/hotels (vanaf rond de 20 euro) en natuurlijk ook hele dure (ruim over de 200 euro). Chania heeft een gezellig uitgaansleven, maar kent geen dancings zoals in de toeristenoorden.

Bereikbaarheid

Chania beschikt over een eigen vliegveld dat op vijftien kilometer ten oosten van de stad ligt. Vanaf de luchthaven rijden geen bussen naar het centrum van Chania. De kosten voor een taxirit bedragen ongeveer 13 euro. Per ferry is Chania te bereiken via Souda; dat is de haven van Chania en de grootste haven aan de Middellandse Zee. Vanaf Souda rijden er bussen naar Chania. Per bus is Chania prima te bereiken vanaf de rest van het eiland. Vanuit Heraklion rijdt een bus via Rethymno naar Chania. Deze bus rijdt zeer frequent. In de zomer ongeveer eens per half uur. Ook is de bus snel en voordelig. Vanuit de populaire strandplaatsen Chersonissos en Malia is Chania ook goed te bereiken met de bus. Een overstap is dan nodig in Heraklion. Een dagtocht vanuit de twee genoaemde plaatsen is echter geen aanrader, vanwege de lange reistijd. Met een huurauto is Chania ook gemakkelijk te bereiken. Chania ligt aan het westelijke eind van de hoofdweg over het eiland. Vanaf die weg is het dus eenvoudig de stad te vinden.

Google