printversie

Toggle Dutch/English

Myrtos

(bijgewerkt tot 9 mei 2012)

Myrtos (Μύρτος) is een dorpje aan de zuidkust van Kreta op zeventien kilometer ten westen van Ierapetra. Het dorpje telt ongeveer 650 inwoners.

De kleine witte huisjes, die in Myrtos staan, geven het dorpje een authentiek karakter. Er komen weinig toeristen en de bevolking is erg vriendelijk voor degenen die wel de moeite nemen om de plaats te bezoeken. Veel bewoners verdienen wel hun geld aan het toerisme, maar doen in het laagseizoen ander werk. In het plaatsje zijn in de zomermaanden dan ook voldoende restaurantjes en hotelletjes aanwezig.

Het dorpje heeft een prachtig zandstrand waar in de zomer zonnebedden en dergelijke zaken te huur zijn. Langs de boulevard bevinden zich een aantal zeer gezellige restaurantjes en terrassen, welke tot in de kleine uurtjes vol blijven zitten met zowel lokale bewoners als toeristen. Ook is er een aantal winkels waar van alles wordt verkocht. Er zijn een aantal toeristenbureautjes waar excursies kunnen worden geboekt en er is een internetcafé. Er is echter geen postkantoor of bank. Vanuit Myrtos kunnen boottochtjes worden gemaakt naar het gouden eiland Chrissi. De boottocht duurt ongeveer 50 minuten. Ook particulieren bieden tochtjes naar het eiland aan. Dit is vaak iets duurder, maar het gaat een stuk sneller.

Het herdenkingsteken in het centrum van het dorp ligt daar ter nagedachtenis aan achttien mannen die zijn gevallen in de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hadden de bevolking van Myrtos bevolen te vertrekken. De achttien mannen weigerden dat, waarna zij werden geëxecuteerd.

Bereikbaarheid

Myrtos is met de bus te bereiken vanuit Ierapetra rijdt zes maal per dag een bus naar het dorpje. Ierapetra is weer met de bus te bereiken vanuit Agios Nikolaos. Met een huurauto is Myrtos ook goed te bereiken. Vanaf het eind van de hoofdweg over het eiland in Agios Nikolaos rijdt je in de richting van Sitia. Vlak na Palia Amos sla je dan rechtsaf richting Ierapetra, dat aan het eind van de weg ligt. In Ierapetra vervolg je je weg in westelijke richting. Na een kleine 17 kilometer kom je dan in Myrtos terecht.

De bewoners van Myrtos hebben een eigen website. Deze is te bezoeken door hier te klikken.

Google