printversie

Toggle Dutch/English

Elounda

(bijgewerkt tot 9 mei 2012)

Elounda (Ελούντα) is een toeristisch havenplaatsje met 1.500 inwoners. Het is vernoemd naar de gezonken stad Olous. Elounda is bekend van de serie 'Who pays the ferryman?' (Wie betaalt de veerman?) van de BBC.

Uitzicht op EloudaUizicht op Elounda

Vandaag de dag wordt de haven van Elounda vooral gebruikt door toeristen die een bezoek willen brengen aan het eiland Spinalonga. Het plaatsje zelf is daarom op toeristen ingesteld. Er zijn veel winkeltjes en restaurantjes. Toch heerst er in het dorpje een rustige sfeer, waardoor het prettig is er te verblijven. Ook zijn er lange zandstranden. Je kunt er zwemmen in de baai, waar het water vaak veel rustiger is dan in de zeeën rondom Kreta.

Olous

De oude stad Olous verdronk vlakbij Elounda. Olous was voor het onder water verdween een zeer belangrijke Griekse stad. Vanuit Elounda is met mooi weer een boottocht te maken naar Olous. Je kunt er naartoe duiken. Vissers in de omgeving vertellen vaak verhalen over vondsten die ze er deden. Helaas blijken de meeste van die verhalen niet waar te zijn.

Who pays the ferryman?

Wie betaalt de veerman

De serie 'Who pays the ferryman?' werd in 1977 uitgezonden op de Engelse BBC en een jaar later werd de serie op de Nederlandse televisie vertoond. Het was in die tijd een zeer populaire serie. De regie van de serie was in handen van William Slater en het verhaal werd geschreven door Michael J. Bird. De serie vertelt het verhaal Alan Haldane die na de oorlog terugkeert naar Kreta. Daar ontdekt hij dat zijn vriendin is gestorven. Omdat zij een dochter blijkt te hebben achtergelaten, besluit Alan op Kreta te blijven waar hij wordt geconfronteerd met zaken uit het verleden. Via de hiernaast getoonde link en foto kunt u de originele serie met Nederlandse ondertiteling aanschaffen via Bol.com. De serie op 3 Dvdís kost € 9,99. De DVD is in de handel vanaf begin 2007 en de recensies zijn lovend.

Bereikbaarheid

Elounda is het best te bereiken vanuit Agios Nikolaos. De plaatsen zijn met elkaar verbonden door een busdienst. Agios Nikolaos is te bereiken met de bus vanuit Heraklion. Deze bus stopt ook in Chersonissos en Malia. Langs de weg van Agios Nikolaos in noordelijke richting naar Elounda vind je de meest luxe ressorts van Kreta. De meeste hiervan liggen echter uit het zicht. Het Griekse nationale voetbalelftal verbleef hier na de winst tijdens de Europees kampioenschap in Portugal in 2004.

Google