printversie

Toggle Dutch/English

Archanes

(bijgewerkt tot 9 mei 2012)

Archanes (Αρχάνες) is een klein dorpje op ongeveer zestien kilometer ten zuiden van Heraklion. Het ligt in het centrum van een wijnproducerende regio. Archanes heeft prijzen gewonnen voor de manier waarop het gerestaureerd is. Zo ontving het een prijs als het op één na best gerestaureerde dorp van Europa. Alleen daarom is een bezoek aan het dorp al de moeite waard.

Uitzicht over ArchanesUitzicht over Archanes

Archanes wordt bewoond vanaf de Neolithische periode. De Minoërs bouwden een groot paleis in het plaatsje. Daardoor kon het destijds uitgroeien tot een machtige plaats. Het paleis werd verschillende malen verwoest en tijdens de Dorische periode kwam er een eind aan de macht die de plaats in de omgeving had.

Tegenwoordig is Archanes een welvarend plaatsje. Er staan nauwkeurig gerestaureerde neoklassieke huizen en de straatjes, pleintjes, cafeetjes en hotelletjes stralen een knusse sfeer uit. Ook staat er een aantal kerkjes en kapelletjes in het dorp. Aan de rand van het dorpje is de kerk van de heilige drie-eenheid (Agia Triada) te vinden. Hier is een aantal Byzantijnse fresco's uit de veertiende eeuw te bewonderen. Ook in de kerken van Asomatos en Agia Paraskevi vind je fresco's uit die periode. Deze zijn echter van mindere kwaliteit dan die in de Agia Triada. In het centrum van het dorp staat een kerk met een witte klokkentoren. In deze kerk zijn zestiende-eeuwse iconen te bewonderen. Even buiten het dorp is een Minoïsche begraafplaats te vinden.

Beeld uit het archeologisch museum

Het archeologisch museum van het dorp is de moeite van het bezoeken waard. Hier worden archeologische vondsten uit de regio tentoongesteld. Het pronkstuk van het museum is een sierstuk in de vorm van een dolk, dat in 1979 werd gevonden in de Anemospilia tempel. Het museum is goed ingedeeld en erg informatief. De entreekosten bedragen ongeveer twee euro. Het museum is in de zomermaanden geopend van half negen 's ochtends tot half drie 's middags.

Van het oude Minoïsche paleis dat ooit in het dorp gestaan heeft, zijn slechts weinig resten te vinden. Langs de hoofdweg door het dorp staat de plaats van het oude paleis aangegeven.

Bereikbaarheid

De bus van Heraklion naar Archanes rijdt aan het begin van de ochtend om het half uur. Vanaf tien uur 's ochtends tot zeven uur 's avonds rijdt de bus volgens een uurdienst. De busrit duurt een half uur. Archanes is eenvoudig te bereiken met een huurauto. Via de hoofdweg langs de noordkust van het eiland rijdt je naar Heraklion. In Heraklion neem je de afslag naar wegnummer 99 richting Knossos. Je passeert Knossos en vervolgt je weg in de richting Archanes, dat redelijk goed staat aangegeven.

Google