printversie

Toggle Dutch/English

Kalamafka

(bijgewerkt tot 9 mei 2012)

Kalamafka is een authentiek Kretens dorpje met ongeveer 590 inwoners op ongeveer het smalste stuk van Kreta. Het ligt in de regio Lasithi op ongeveer 25 kilometer ten zuidzuidwesten van Agios Nikolaos en twaalf kilometer ten noordwesten van Ierapetra. Het is gebouwd aan de voet van het Dikti-gebergte op een hoogte van 450 meter boven het zeeniveau. Op de plaats waar Kalamafka nu ligt, lag in de Minoïsche periode de stad Larissa.

Bezienswaardigheden

KalamafkaDe heuvel Kastelos

Het dorpje bestaat uit een aantal prachtige oude huizen. Uit de bronnen in de omgeving van Kalamafka ontspringt een aantal kleine stroompjes. In de omgeving groeien fruitbomen, platanen en olijfbomen. Midden in het dorp staat de Kastelos-heuvel. Vanuit het centrum kun is deze heuvel, via een trap van 224 treden, te beklimmen (pas op, de trap is steil en de leuning is niet echt deugdelijk). Bovenaan de heuvel staat de Timios Stauros-kapel, welke gebouwd is in een grot met 40 kamers. Het plateautje direct voor de kapel, biedt een prachtig uitzicht over het dorp. Vanuit de bosjes achter de kapel is er een fraai uitzicht over de omgeving en is het bij helder weer mogelijk de Libische zee te zien liggen. De weg onderaan de zuidelijke zijde van de heuvel loopt richting een punt waar een bord staat met de tekst 'stone god'. Wanneer je hier naar boven kijkt, kun je met een beetje fantasie een gezicht zien in de rotsen vlak onder het kapelletje. In Kalamafka vind is tevens de Agios Antonios kerk te vinden. Dit witte gebouwtje, voor de beschermheilige van het dorp, bevindt zich in het zuidwestelijk gedeelte van het dorp.

Vlakbij de trap naar de Timios Stauros, in het centrum van Kalamafka, is een cafeetje waar verfrissingen verkocht worden. Ook is er een kleine taverne waar wat gegeten kan worden. Er is geen accommodatie in het dorp waar kan worden overnacht.

Het icoon

Over de grot in de Kastelos-heuvel is een verhaal bekend. In het begin van de twintigste eeuw werd er een kleine icoon van het heilige kruis gevonden in de grot. Deze werd naar de kerk van Sint Antonius gebracht. Op de volgende ochtend bleek de icoon echter te zijn teruggekeerd naar de grot. Hierop werd de icoon opnieuw naar de kerk van Sint Antonius gebracht, waarna het wederom op onverklaarbare wijze terugkeerde naar de grot. Hierop besloot de bevolking van Kalamafka een kapelletje te stichten in de grot.

Bereikbaarheid

Kalamafka is met de bus eigenlijk niet fatsoenlijk te bereiken. Alleen 's ochtends en 's middags komt er een bus die de kinderen van en naar school vervoert. Met een huurauto is het dorp wel te bereiken. De route er naartoe is erg mooi. Wanneer je vanuit de richting Heraklion en Chersonissos over de hoofdweg richting Agios Nikolaos rijdt, vervolg je de weg in de richting Sitia. Na een kilometer of tien kom je in Istro uit. Van hieruit vervolg je je weg in zuidwestelijke richting naar Chorio, Prina en uiteindelijk Kalamafka. De tocht naar Kalamafka is te combineren met een bezoek aan bijvoorbeeld Ierapetra of een bezoek aan het smalste punt (15 kilometer) van het eiland, van waar je zowel de golf van Marabello als de Libische zee kunt zien liggen. Verschillende georganiseerde excursies doen Kalamafka aan als lunchplaats. Bewoners vertelden ons dat ook regelmatig wandelende en fietsende toeristen een stop maken in het dorp. Een fietstocht naar het dorp is echter niet aan te raden voor de ongeoefende fietser. Zeker niet in de zomer!

Google