printversie

Toggle Dutch/English

Rethymno

(bijgewerkt tot 4 augustus 2007)

Rethymno (Ρέθυμνο) is een stad aan de noordkust van Kreta. Het ligt ongeveer halverwege Heraklion en Chania, telt ongeveer 23.500 inwoners en is daarmee de derde stad van Kreta. De naam Rethymno betekent zoiets als 'waterstroom'.

Geschiedenis van Rethymno

RethymnoUitzicht over Rethymno

De plek waar de stad gevestigd is, wordt bewoond sinds de late Minoïsche periode. Rethymno was in die tijd de hoofdstad van een autonome regio. De stad was behoorlijk belangrijk, zo bezat het bijvoorbeeld haar eigen munt. De Venetianen bliezen de stad nieuw leven in tijdens de periode dat zij de stad in hun bezit hadden (van het jaar 1210 tot 1646). Rethymno werd een belangrijk handelscentrum. Gedurende de zestiende eeuw maakten de Venetianen allerlei bouwwerken om de stad te beschermen tegen de Turken. In 1646 slaagden de Turken er echter toch in de stad te veroveren.

Bezienswaardigheden

Vooral het oude centrum van de stad trekt veel toeristen aan. Hier ligt een doolhof aan straatjes met karakteristieke Venetiaanse huisjes met hier en daar wat Turkse inbreng ertussen. Tevens bevindt zich hier de Loggia; een bijna perfect bewaard gebleven gebouw, waarin vroeger politiek werd bedreven en zaken werden afgehandeld. Rondom de oude Venetiaanse haven, Mandraki, staan zeer fraaie huisjes. Verstopt in het oude centrum van Rethymno ligt de Remondi-fontein. Deze waterbron uit 1623 heeft een aantal tappunten met mooi gebeeldhouwde leeuwenkoppen. Het water uit de bron is gewoon drinkbaar. Helemaal in het westen van het stadscentrum staat de Porto Guora (grote poort) wat het enige overblijfsel is van de oude Venetiaanse stadsmuur. Boven de stad uit torent een zestiende-eeuws Venetiaans fort, Fortezza. De binnenplaats van dit gigantische bouwwerk is een heuvel waarop een kerkje in Venetiaanse stijl staat, maar ook de Turken hebben er een moskee gebouwd. Vanaf de muren kan genoten worden van een schitterend uitzicht over de zee aan de ene kant en de stad aan de andere zijde. Tegenover de ingang van het fort is het archeologisch museum van de stad gevestigd. Hier zijn wat oude zaken te bezichtigen. De collectie is interessant. Iets wat je in andere soortgelijke musea op het eiland niet aantreft, is de uitgebreide muntencollectie die het museum bezit.

Strand en horeca

Ten oosten van het centrum begint het strand. Het eerste stuk ligt binnen de haven van Rethymno, daarna loopt het strand vrijwel eindeloos verder. In het hoogseizoen zijn hier duizenden strandstoelen te huur. De boulevard is hier dan ook gevuld met hotels, die er meer dan voldoende aanwezig zijn in het stadje. Ook zijn er veel restaurants. De terrassen rond de oude Venetiaanse haven lijken erg aantrekkelijk. Je kunt hier echter nauwelijks rondlopen zonder dat je lastig wordt gevallen door obers. Er wordt hier vaak verse vis aangeboden, waarvoor per kilo moet worden betaald. In het oude centrum bevinden zich ook knusse restaurantjes en langs de boulevard zijn de restaurants van redelijke kwaliteit.

Vanuit de oude haven van Rethymno is het mogelijk om boottochtjes te maken. Er worden verschillende rondvaarten aangeboden, waaronder een tocht naar de Blue Lagoon op een metalen replica van een piratenschip en een dolfijnentocht. Het is echter helemaal niet zeker dat je op deze tocht dolfijnen tegenkomt. De kans dat je ze ziet is zelfs erg klein. De rondvaarten gaan bovendien niet door wanneer het te hard waait.

Bereikbaarheid

Rethymno is zeer goed te bereiken met de bus. Zowel vanuit Heraklion als Chania rijden zeer frequent bussen. Vanuit de populaire strandplaatsen Chersonissos en Malia is Rethymno te bereiken met een overstap in Heraklion. De bustocht duurt vanaf Heraklion ongeveer een uurtje.

De schepen die vanuit Piraeus afkomstig zijn, leggen aan in de haven in het centrum van Rethymno. Reizigers die na aankomst in Rethymno direct verder willen reizen, kunnen dat het beste met de bus doen. Het busstation ligt aan de westzijde van het Venetiaanse fort aan de straat die om het fort heen loopt. De wandeling naar het busstation is ongeveer twee kilometer lang. Voor een paar euro kun je echter ook een taxi nemen.

Google