printversie

Toggle Dutch/English

Ferry

(bijgewerkt tot 15 mei 2012)

Griekenland is een grote scheepvaartnatie. De handelsvloot van het land bestaat uit een kleine 4.000 schepen. Het centrum van het personenvervoer per ferry is Piraeus, de haven van Athene. Van daaruit varen dagelijks tientallen schepen naar alle uithoeken van het land. Deze schepen zijn allen eigendom van vier puissant rijke families. De verschillende havens van Kreta zijn ook vanuit Piraeus te bereiken. Elke avond vertrekken de schepen naar Kreta. Deze schepen zijn luxe en comfortabel. Bovendien is de overtocht goed betaalbaar, afhankelijk van de luxe waarvoor gekozen wordt. Ook vanuit Thessaloniki, Rhodos en verschillende andere plaatsen is het mogelijk om richting Kreta te varen.

ANEK Logo

ANEK-lines (www.anek.gr) vaart dagelijks met twee schepen naar Kreta. Eén schip vaart naar Souda, de haven van Chania en vertrekt om ongeveer 21:00uur. De overtocht kost € 33, -. Het tweede schip vertrekt om 20:30uur naar Heraklion en die reis kost € 35, -. Voor de genoemde prijzen kan een deckticket gekocht worden. Een deckticket houdt niet in dat er op het dek moet worden overnacht. Er kan gewoon worden geslapen in grote slaapzalen, waar ligstoelen in coachopstelling staan. Een ticket inclusief een bed in een slaaphut kost ongeveer 65 euro. De aankomst van de schepen op de verschillende bestemmingen is rond 05:30uur 's ochtends. Informatie over de overtochten van ANEK-lines is te vinden op de Nederlandse website van de organisatie: www.anek.nl

MINOAN Logo

Minoan Lines (www.minoan.gr) voert eveneens een dienstregeling uit van Piraeus naar Heraklion. In het hoogseizoen vertrekken er dagelijks twee schepen uit Piraeus. Het eerste schip vertrekt om 11:00uur 's ochtends en komt om 16:30uur aan in Heraklion. Het tweede schip vertrekt 's avonds om 22:00uur en komt aan om 05:00uur. Voor de terugweg gelden dezelfde vertrek- en aankomsttijden. Een deckticket bij Minoan Lines Highspeed kost, afhankelijk van de beschikbaarheid op het moment van boeking, ongeveer € 30, -. De schepen van Minoan Lines zijn verreweg de beste van de schepen die op de route varen.

LANE Logo

LANE Lines (www.lane.gr) vaart tweemaal per week (maandag en vrijdag) om 18:50 uur vanaf Piraeus naar Agios Nikolaos. De schepen van deze maatschappij zijn iets ouder en kleiner dan de schepen van ANEK en Minoan, maar zijn in redelijke staat. Ook varen de schepen van deze maatschappij iets langer door bij slecht weer. De reis duurt ongeveer 10 uur en kost 21,40 euro. Het is mogelijk door te reizen van Agios Nikolaos naar Sitia. Het schip vertrekt dan om 7.30 uur uit Agios Nikolaos.

ANEN Logo

Bij vertrek uit Piraeus heerst er vaak een chaos. Er vertrekken enorm veel schepen naar alle uithoeken van Griekenland. De schepen naar Kreta vertrekken meestal 's avonds vanuit het noordelijkst gelegen gedeelte van de haven. De haven is te bereiken met de Metro vanuit Athene; de groene metrolijn (1), eindstation Piraeus. Vlakbij dit station vertrekken de schepen naar Kreta. Vaak zijn de schepen vanaf de uitgang van het metrostation al te zien. Sinds enige tijd staat alle noodzakelijke informatie redelijk aangegeven in de haven. Eventueel is informatie ook te verkrijgen bij de 'port police' (limenarhio). Ook is het mogelijk om een taxi te nemen vanuit het centrum van Athene. De chauffeurs weten exact waar welke boot vertrekt. Het is mogelijk om ruim vooraf een kaartje voor de boot kopen via het internet, maar dat is niet echt nodig. Het is ook mogelijk om aan boord van het schip een ticket kopen, behalve op dagen waarop het erg druk is. Wanneer je vooraf een ticket wilt kopen, kan dat bij het kantoor van de maatschappij waarmee je wilt varen. Vlakbij de schepen worden ook tickets verkocht. Deze zijn vaak net iets goedkoper dan de hierboven aangegeven prijzen. Let er echter op dat de verschillende tentjes niet allemaal tickets voor alle maatschappijen verkopen. Voor je het weet sta je met een ticket van een maatschappij waarmee je helemaal niet wilt varen in je handen. Actuele informatie over de vertrektijden vind je in de krant 'Athens News', die ter plaatse overal te verkrijgen is of via het internet (hier bijvoorbeeld). De gehele haven is een Wifi-hotspot, waarop je met je laptop draadloos kunt inloggen.

Bij slecht weer varen de schepen niet. Vaak is een harde wind, zoals we die in Nederland wel vaker hebben, al genoeg om niet uit te varen. Ook wil de bemanning van de schepen nogal eens zomaar gaan staken of gaat er een schip kapot. Ook dan wordt er niet uitgevaren. De vertrektijden willen nog wel eens afwijken van de standaard dienstregeling. Met het aantal schepen dat dagelijks richting Kreta vaart, moet het echter altijd mogelijk zijn om er eentje te pakken te krijgen. Verder gaat het allemaal heel relaxed. Zo gauw je aan boord bent hoef je je nergens meer zorgen over te maken.Google