printversie

Met de auto

(bijgewerkt tot 9 januari 2013)

Hoewel er waarschijnlijk niet veel mensen zijn die het proberen, is Kreta ook met de auto bereikbaar. Hieronder staat een mogelijk af te leggen route beschreven. De route gaat via Duitsland en Zwitserland naar Italië. Vanuit Italië wordt de overtocht gemaakt naar het vast land van Griekenland, waar de route wordt vervolgd over het vaste land naar de Atheense haven Piraeus. Vanuit Piraeus wordt uiteindelijk de veerboot naar Kreta genomen. Als redelijk alternatief is het tevens mogelijk om te reizen via Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Servië en Macedonië naar Griekenland te reizen. De route is dan ongeveer 2800 kilometer lang.

Route door Nederland, Duitsland, Zwitserland en Italië.

Bij een vertrek vanuit Utrecht wordt de A12 langs Arnhem gevolgd en wordt Zevenaar de grens over gepasseerd. De route vervolgt zich langs Weser, Duisburg en Düsseldorf. Hierbij wordt steeds de A3/E35 gevolgd, ook na Keulen/Köln blijf je op deze weg rijden. Na Keulen ben je het Ruhrgebied voorbij en vanaf daar gaat de reis over het algemeen erg vlot. Bij Mainz en Offenbach vervolg je de weg over de A67 en daarna over de A5, richting Mannheim en langs Straatsburg/Strasbourg (tot hier zijn veel alternatieve routes vanuit Nederland mogelijk). Bij Basel kom je Zwitserland binnen. De weg wordt hierna A2/E35. Deze weg blijf je volgen tot ver in Italië. Bij Como veranderd de weg in de A9/E35/Autostrada di Laghi, wat voor een groot gedeelte tolweg is. Bij Lainate komt de weg samen met de A8/E62. Deze tolweg vervolg je tot de afslag naar de A50/E62/Tangeziale Ovest, wat de weg is die je hierna gaat volgen. Hiermee rijdt je om Milaan heen. Deze weg komt weer uit op de A1/E35/Autostrada del sole, wat eveneens gedeeltelijk tolweg is. Deze weg loopt langs Parma en Modena. Vlak voor Bologna sla je af naar de A14/E45/Autostrada Adriatica. Deze tolweg loopt om Bologna heen langs, het bij Formule-1 fans bekende, Imola en, het bij zonaanbidders bekende, Rimini. Na Chiaravalle sla je af naar de SS67, deze vervolg je over de SS16, via Conca en langs de kust over de via Flaminia. Vervolg de weg zoveel mogelijk over de via Marconi en Banchina Sauro. Uiteindelijk kom je dan in het havengebied van Ancona aan.

Tot nu toe heb je ongeveer 1500 kilometer afgelegd. Sommige personen lukt het om de afstand binnen vijftien uur af te leggen. De wegen in Duitsland en vooral Italië lenen zich hier goed voor. Mensen die niet zoveel haast hebben en de kosten willen besparen door tolwegen te mijden kunnen het beste een route door Duitsland kiezen. Vanaf Straatsburg rijden zij volgens de beschreven route via Zwitserland Italië binnen. Van hieruit loont het om alternatieve routes te volgen. Het aanschaffen van een goede wegenkaart is hierbij aan te bevelen.

Van Italië naar Griekenland.

In Ancona vertrekken veel ferry's naar overzijde van de Adriatische zee, voornamelijk naar Kroatië. Het is dan ook even zoeken naar de terminal van Anek Lines voor de ferry naar het Griekse Igoumenítsa. Anek Lines vaart dagelijks naar Igoumenítsa. De vertrektijd is om ongeveer 16:00uur 's middags. Wil je op tijd bij de ferry zijn dan zul je op de voorgaande dag ongeveer tussen 19:00uur en 21:00uur vanuit Nederland moeten vertrekken. Het maken van een lange tussenstop of overnachting is vanwege de lange reistijd natuurlijk aan te bevelen. Aan boord van het schip is tijd voor rust. De overtocht duurt namelijk ongeveer zestien en een half uur. De aankomst in Igoumenítsa is om 8:30uur in de ochtend. Ook Superfast Ferries vaart dagelijks van Ancona naar Igoumenítsa. De ferry vertrekt om 13:30uur (je moet 2 uur voor vertrek aanwezig zijn) en doet er 15 uur over. Je arriveert dus 's ochtends erg vroeg in Igoumenítsa.

Vasteland van Griekenland.

Het schip uit Ancona komt aan in Igoumenítsa. Van daaruit rijd je naar Athene. Deze tocht is ongeveer 450 kilometer lang. Het is aan te bevelen een goede wegenkaart mee te nemen. Er zijn verschillende routes naar Athene mogelijk. Eén van de routes gaat vanaf Igoumenítsa in zuidelijke richting over de E55/6. Het begin van deze weg is een beetje een omweg. Je doet er beter aan de b-weg in zuidoostelijke richting naar Ladohori te volgen. Je vervolgt de route dan richting Tresprotia, Mazarakia en Karteri, alwaar je de weg vervolgt over de eerder genoemde E55/6. Het lokale nummer van de weg wijzigt later in 18, maar het blijft de E55. Deze weg blijf je alsmaar volgen totdat je in Preveza de veerpont moet nemen. Na de pont blijf je de E55 volgen. Het lokale nummer van de weg wijzigt dan in 42. Na Preveza moet je goed opletten. Na ongeveer 4 kilometer moet je linksaf slaan om de E55 te vervolgen. Later kom je nog door de plaats Agrinio. In Andirio ga je over een prachtige splinternieuwe brug naar Rio (dit is een tolbrug, de oversteek kost ongeveer tien euro), waarna je de weg vervolgt over de E65 (!!!)/8, in oostelijke richting. De weg is een tolweg. Vrijwel parallel hieraan loopt een regionale weg, voor de mensen die wat meer tijd hebben. De weg gaat langs het stadje Egio en Korinthos, alwaar de weg samenkomt met de E94, wat ook een tolweg is. Vanaf Elefsina wordt de weg weer een gewone snelweg. Deze weg vervolg je tot aan Dafni / Skaramangas. Hier vervolg je de weg in zuidelijke richting (dus niet tot in Athene). Via deze hoofdweg kom je uiteindelijk ook in Athene. Je komt de stad binnen via de Petrou Ralli. Je moet echter de zuidelijker gelegen Egaleo-straat hebben om naar Piraeus te komen. De Egaleo is één van de grootste straten richting Piraeus, dat vanaf Dafni redelijk goed aangegeven staat. Je moet er rekening mee houden dat de tocht van Igoumenítsa naar Piraeus ruim 7 uur in beslag neemt.

De Ferry van Piraeus naar Kreta.

In Piraeus, de haven van Athene, kun je verschillende ferry's nemen naar Kreta. Meer informatie over deze ferry's vind je hier. De schepen vanuit Piraeus vertrekken over het algemeen in de avond. Vanuit Igoumenítsa kun je ongeveer 10uur over de rit naar Piraeus doen. Je moet namelijk ruim op tijd in Piraeus zijn om in te kunnen checken. 10uur is over het algemeen echter ruim voldoende.

Reisbeschrijving en tips van een frequente reiziger.

Van Jan Hendriks ontvingen wij op 9 januari 2013 de volgende reisbeschrijving en tips:

Het is een plezierige reis, waarvan ik graag verslag wil doen, die ik iedere Kreta-reiziger zou willen aanraden.

Als je de ferry afrijdt in Igoumenitsa is het een bijzondere gewaarwording je met eigen auto in Griekenland te bevinden en als je in Chania van de boot rijdt, is dat gevoel helemaal onbeschrijfelijk mooi.

Wij prefereren niet enorm lange rijdagen te maken, 600 á 700 kilometer op één dag is genoeg. Je kunt met je laptop overal reserveren en overnachten en aan het eind van een vermoeiende reisdag staat je dan ook nog vaak een leuke wandeling te wachten in een dorpje of stad in de buurt van de snelweg.

De eerste keer in 2010 maakten we een tocht naar Triëst, vandaar via Ravenna naar Ancona om daar de ferry te nemen naar Griekenland. In Ravenna kregen we een telefoontje van ons reisbureau, dat de Griekse bemanning van de ferry staakte en of het goed was dat onze ticket naar de volgende dag zou worden verzet. Sinds deze ervaring boek ik de ferrytickets altijd bij het reisbureau en niet via het internet. Deze service is onbetaalbaar. Een staking behoort immers nog steeds tot de mogelijkheden! In Ancona is de ferryhaven gemakkelijk te vinden. Wel van tevoren even een printje maken van de aanrijroute!

In 2011 reisden we via Baden-Baden (1 overnachting) en Milaan (1 overnachting) naar Venetië (3 overnachtingen). In Venetië (ferryhaven ook weer gemakkelijk te vinden) namen we de boot naar Igoumenitsa. Vandaar met een overnachting in Karditsa naar Pireaus (Athene) voor de boot naar Chania. Athene is een drukke stad, maar zelfs zonder TomTom (die ging onderweg helaas stuk) was de haven en het kantoor van de ferrymaatschappij gemakkelijk te vinden. Op Kreta wijst de weg zich dan verder vanzelf. Op de terugweg is het even lastig om 's morgens (zonder TomTom...) de juiste weg te vinden richting Kalamata, waar we nog enkele dagen wilden doorbrengen, maar uiteindelijk toch gevonden.

Dit keer gaat we via Würzburg (1 overnachting) en Salzburg (2 overnachtingen) naar Venetië en vandaar weer naar Igoumenitsa. Dit keer overnachten we op weg naar Pireaus in Nafpaktos aan de Golf van Korinthe. Vandaar nog maar 220 kilometer naar Athene, dus lekker rustig aan en 's morgens nog tijd genoeg om rustig koffie te drinken in Nafpaktos. De ANEK-ferry gaat pas 's avonds om 21:00uur.

Tips:

  1. Boek via een reisbureau. Stakingen zijn gezien de crisis niet uit te sluiten en zo'n telefoontje met bijbehorende service van je reisbureau is goud waard.
  2. Boek de reis Venetië-Igoumenitsa vv en Pireaus-Chania vv in één keer, retours geven korting, maar ook de combinatie internationale en nationale trips.
  3. Orienteer je (internet, Google Earth) op de aanrijroutes en plattegronden van de vertrek- en aankomsthavens (Venetië, Igoumenitsa, Pireaus, Chania). Dat scheelt een hoop gezoek.
  4. Schrijf je in voor het ANEK Smart Bonus Programma. Geeft ook weer korting bij het boeken. Geef de gegevens van je kaart door aan het reisbureau. Ook aan boord krijg je korting.
  5. Erger je niet aan het personeel op de boot als die je in de hectiek van het laden en lossen toeschreeuwen wat je moet doen. Vaak moet je achteruit inparkeren en dat kan lastig zijn. Zij doen ook maar hun best.
  6. De ferry van Igoumenitsa naar Venetië vertrekt 's morgens om 08:00uur. Als je overnacht in een hotel in Igoumenitsa moet je wel heel vroeg op en dat ben je in je vakantie niet gewend. Wij zetten onze auto op de kade, gaan heel laat eten in een piepklein restaurantje en slapen dan in de auto tot we de boot zien aankomen en in de rij gaan staan. Ach, zo gauw als je aan boord gaat kun je nog even uitslapen in je cabine...

Groet en succes,

Jan HendriksGoogle