printversie

Toggle Dutch/English

Geld en betalen op Kreta

(bijgewerkt tot 15 mei 2012)

De nationale munt van Griekenland is de Euro (Ευρώ). De Euro verving de Griekse Drachme op 1 januari 2002. (meer informatie over de Griekse euromunten is hier te vinden). Het is dus mogelijk om op Kreta te betalen met het geld dat uit Nederland of België is meegenomen. Meer methoden om te betalen zijn hieronder te vinden:

Cash

Het gemakkelijkste is om alles op Kreta contant te betalen. Vooral bij het afrekenen van kleine bedragen is dit handig. Bovendien worden andere betaalmiddelen niet overal geaccepteerd. Biljetten met een waarde van €50,- (!!!) en hoger worden soms geweigerd, omdat de winkeliers simpelweg niet over voldoende wisselgeld beschikken.

De Logo's van Maestro en Cirrus

Om aan contant geld te komen kan gebruik worden gemaakt van pinautomaten. Elk dorp waar een bank staat beschikt over een pinautomaat. Controleer van tevoren even of er op de automaat een Cirrus- of Maestro-logo staat afgebeeld. Wanneer er dergelijk logo op de automaat staat, is het mogelijk om er te pinnen met een Nederlandse pinpas. Het systeem met de pinautomaten werkt iets anders dan wij in Nederland gewend zijn. Alle automaten kunnen tekst weergeven in het Engels. Wanneer er contant geld moet worden opgenomen met een pinpas dan moet gekozen worden voor een 'cash withdrawal' van het 'credit account'. Daarmee moet het lukken om geld uit de pinautomaat te krijgen. Afhankelijk van de bank is het mogelijk om ongeveer €750,- per dag op te nemen en drie tot acht transacties maken per dag.

Travellers Cheques

Hoewel ze steeds minder populair worden, is het mogelijk met Travellers Cheques te betalen op Kreta. Helaas worden ze steeds minder geaccepteerd. Het best kunnen ze gebruikt worden om te wisselen tegen contant geld. Dit is te doen bij vrijwel elke bank. Hiervoor is het tonen van een paspoort of Europese identiteitskaart verplicht. Het grote voordeel van het gebruiken van Travellers Cheques boven contant geld, is de het feit dat ze waardeloos zijn wanneer ze gestolen worden, terwijl contant geld gewoon weg is na een diefstal. Het is dus een veilig betaalmiddel. Travellers Cheques zijn verkrijgbaar bij filialen van sommige banken in Nederland. Eventueel kunnen ze bij GWK aangeschaft worden. Ze kosten 2% van de waarde die ze vertegenwoordigen met een minimum van €3,40.

Creditcard

Ook met een creditcard kan betaald worden op Kreta. Het is vooral handig om grote bedragen te betalen met een creditcard. Zoals de accommodatie en/of autohuur. Bij de huur van een auto is een afdruk van een creditcard vaak zelfs verplicht. Ook is het mogelijk met een creditcard geld op te nemen uit een pinautomaat. Mastercard, Eurocard en Visa zijn de meest geaccepteerde creditcards op Kreta.

Google