printversie

Toggle Dutch/English

EURO (Ευρώ)

(bijgewerkt tot 14 mei 2012)

Zoals in het grootste deel van Europa, is het wettige betaalmiddel in Griekenland de Euro (Ευρώ). Samen met elf andere landen (waaronder Nederland en België) werd de munt in Griekenland op 1 januari 2002 in omloop gebracht. De Euro verving de Griekse Drachme. De wisselkoers bij de invoering van de euro betekende dat 340,750 drachmen gelijk waren aan 1 euro. Door grote problemen in de financiële sector in Griekenland, is het hoogst onzeker of de Euro in de nabije toekomst nog de officiële munt van het land zal zijn.

Griekse euromunten

De Griekse Euro'sDe Griekse
Euromunten

Zoals elk land in de Eurozone, drukt ook Griekenland munten met op de achterzijde een eigen afbeelding. De afbeeldingen op de Griekse munten hebben te maken met de geschiedenis van het land.

Op de munten van 1, 2 en 5 eurocent staan schepen afgebeeld. Daarmee wil men de band tussen de Grieken en de zee symboliseren. Op de munt van 1 eurocent staat een Atheense trireem afgebeeld. Vanaf de vijfde tot de derde eeuw voor Christus was dit type galei het grootste oorlogsschip ter wereld. Op de munt van twee eurocent staat een afbeelding van een driemaster van het type korvet, welke werd gebruikt gedurende de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Turken tussen 1821 en 1927. Op de munt van 5 eurocent staat een moderne mammoettanker afgebeeld. Deze staat symbool voor het innovatieve karakter van de Griekse scheepvaart.

Op de munten van 10, 20 en 50 eurocent staan de portretten van personen die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van het land afgebeeld. Op de munt van 10 eurocent staat het gezicht van Rigas Velestinlis-Fereos (1757-1798). Hij was voorvechter van de bevrijding van de Balkan. Hij wordt gezien als martelaar, omdat hij werd vermoord op Ottomaans / Turks commando. Ioannis Capodistrias (1776-1831) staat afgebeeld op de munt van 20 eurocent. Hij was de eerste gouverneur van Griekenland en de grondlegger van de strijd om de onafhankelijkheid van het land. Op de munt van 50 eurocent staat de uit Mourniés op Kreta afkomstige Eleftherios Venizelos (1874-1936) afgebeeld. Venizelos is een belangrijk diplomaat geweest voor het land. Vooral tijdens en na de Eerste Wereldoorlog had hij een belangrijke rol. Hij speelde tevens een grote rol bij de grondlegging van het moderne Griekenland.

Op de munten van 1 en 2 euro staan afbeeldingen die betrekking hebben op de mythologie. Op de munt van 1 euro staat een Atheense uil afgebeeld. De Atheense uil symboliseert de godin van de wijsheid en is de beschermheilige van Athene (Athina). Op de munt van twee euro staat Zeus afgebeeld in de gedaante van een stier. Op zijn rug zit de maagd Europa die door de verliefde Zeus wordt ontvoerd. De afbeelding is afkomstig van een mozaïek uit de derde eeuw na Christus. Op de zijkant van de munt staat een tekst afgebeeld. Deze tekst (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ) betekent 'Helleense Republiek'.

Speciale Euromunten

Met enige regelmaat worden er speciale munten met een waarde van twee euro in omloop gebracht. Zo werd ter gelegenheid van de Olympische spelen van 2004 in Athene een speciale munt uitgegeven. Hierop staat een klassieke afbeelding van een discuswerper afgebeeld. In 2007 verscheen er een speciale munt ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het verdrag van Rome. Een soortgelijke munt werd door geheel Europa uitgebracht. Alleen de inscriptie was in alle landen verschillend. In Griekenland luidde de inscriptie 'ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ 50 XPONIA, EYPΩΠΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ', wat betekent 'Verdrag van Rome 50 jaar, Europa, Helleense republiek'. In 2009 verscheen er een munt ter ere van de tiende verjaardag van de Europese Muntunie (EMU). Een speciale munt werd in 2010 in omloop gebracht vanwege de 2500-ste verjaardag van de Slag bij Marathon. In 2011 verscheen er een munt vanwege de Olympische zomerspelen voor gehandicapten die dat jaar in Athene werden georganiseerd. De laatste speciale munt werd in 2012 geslagen, op de tiende verjaardag van de invoering van de euro.

Google