Toggle Dutch/English

Belangrijke personen

Van het eiland is een aantal belangrijke en beroemde personen afkomstig. De namen en afbeeldingen van deze personen worden over geheel Kreta nog gebruikt.

Kreta heeft door de eeuwen heen veel te lijden gehad onder de bezetting door andere volkeren. De bewoners van het eiland hebben zich altijd verzet tegen de vijandige overheersers. Ioannis Vlachos (Daskalogiannis) was één van de belangrijkste verzetshelden uit de achttiende eeuw. Hij wordt gezien als voorbeeld voor alle verzetshelden die later ook de wapens opnamen om tegen de bezetters te vechten.

Domenikos Theotokopoulos (El Greco) is de belangrijkste kunstenaar die het eiland heeft voortgebracht. Hij werd geboren in de zestiende eeuw en is vooral bekend van de tijd dat hij in Spanje leefde.

Nikos Kazantzakis was een belangrijke Griekse schrijver. Hij is onder andere bekend van het boek 'Zorba de Griek'.

Het belangrijkste Griekse staatshoofd van de eerste helft van de twintigste eeuw was Eleftherios Venizelos. Hij regeerde Griekenland gedurende meerdere periodes in het begin van de twintigste eeuw. Hij stierf uiteindelijk in ballingschap in Frankrijk.

Sir Arthur John Evans is eigenlijk niet afkomstig van Kreta, maar is wel erg belangrijk geweest voor het eiland. Deze Engelse archeoloog deed namelijk de belangrijke opgravingen van Knossos. Hij vond verschillende zaken uit de Minoïsche periode en is daarom erg belangrijk geweest voor het eiland.Google