printversie

Toggle Dutch/English

Sir Arthur John Evans

(bijgewerkt tot 8 mei 2012)

De Britse archeoloog Sir Arthur John Evans werd op 8 juli 1851 geboren te Nash Mills in Engeland. De nog geen 1,60 meter lange Evans was van groot belang voor Kreta vanwege de opgraving van het paleis van Knossos en het onderzoek dat hij deed naar de Minoïsche beschaving. Hij volgde op de geschiedenis gericht onderwijs aan de Harrow school in Harrow on the Hill, het Brasenose College in Oxford, de universiteit van Oxford en de Georg-August-Universiteit in het Duitse Göttingen.

Portret van EvansPortret van Evans

Evans reisde veel door Oost-Europa en werkte als correspondent op de Balkan voor de 'Manchester Guardian'. Evans deed veel onderzoek naar een oude locatie bij het huidige Skopje. Hij was getrouwd met Margaret Freeman. Ze leefden samen in Rugasa, het huidige Dubrovnik, in Kroatië. Evans werd echter uit dat land verbannen nadat hij was beschuldigd van spionage in Herzegovina in 1882. Hierop keerde hij met Margaret terug naar het Engelse Oxford. Van 1884 tot 1904 was Evans conservator van het Ashmolean museum te Oxford. Margaret stierf in 1893 aan de ziekte TBC.

In 1894 bracht Evans voor het eerst een bezoek aan Kreta. Sinds de plek van het paleis van Knossos ontdekt werd, deed Evans onderzoek naar het geschrift van de Minoïers. Toen Kreta in 1900 onafhankelijk werd, kocht hij het terrein van de opgravingen op. Vervolgens deed hij hier van 1900 tot 1931 opgravingen. Hiervoor nam hij ongeveer honderd werknemers is dienst en spendeerde hij 250.000 Engelse ponden. Van 1921 tot 1935 schreef hij bovendien het werk 'Het paleis van Minos te Knossos', waarin hij de opgravingen beschreef. Dit zesdelige (dus niet vier- of vijfdelig, zoals in andere publicaties valt te lezen) werk wordt gezien als de Bijbel van de Minoïsche architectuur. Evans schreef nog tientallen andere publicaties met betrekking tot de Minoïsche beschaving, waarin hij zich onder andere bezighield met het schrift uit die periode.

Evans was een alom gerespecteerde archeoloog. In het jaar 1911 ontving hij een Koninklijke onderscheiding voor zijn werk. Bij de ingang van het paleis van Knossos is een borstbeeld geplaatst ter nagedachtenis aan hem. Evans overleed op 11 juli 1941, op negentigjarige leeftijd, in het Engelse Boars Hill nabij Oxford.

Google