printversie

Telefoon

(bijgewerkt tot 27 juni 2012)
Belangrijke telefoonnummers
Alarmnummer : 112
ELPA (Griekse ANWB) : 10400
Nederlandse Ambassade : 0030 210 - 7254950

Bellen vanaf Kreta naar Nederland is eenvoudig. Dit kan onder andere vanuit je hotel en in telefooncellen. Maar het kan natuurlijk ook gewoon met je Nederlandse mobiele telefoon.

Bellen met je GSM

Alle Nederlandse aanbieders van GSM bieden, via een (roaming-)partner, dekking op Kreta. Er zijn drie Griekse aanbieders van GSM-netwerken op Kreta. Namelijk; TIM (TIM GR), VODAFONE (voda GR) en COSMOTE (C-OTE). Met elk toestel van een Nederlandse provider kan gebruik worden gemaakt van elk van deze Griekse aanbieders. De aanbieders hebben dekking op vrijwel het gehele eiland. Het kan voorkomen dat je in de binnenlanden geen of slecht bereik hebt. Vooral op westelijke deel van het eiland is de dekking minder goed. Van de drie aanbieders heeft Vodafone de minst volledige dekking op Kreta.

Zodra een GSM na aankomst op Kreta wordt aangezet gaat deze op zoek naar een netwerk. Na verloop van tijd wordt op de GSM een Sms-bericht ontvangen van één van de aanbieders. Hierin staat wat meer informatie vermeld over het netwerk. Het is ook mogelijk met de telefoon handmatig te switchen tussen de verschillende netwerken.

Sms-berichten die door anderen naar je worden verzonden blijf je gewoon ontvangen. Ook kun je Sms'jes versturen naar Nederland. De kosten hiervan zijn natuurlijk iets hoger dan in Nederland. Tevens moet voor het nummer waar je het bericht naartoe stuurt het internationale toegangsnummer (0031) worden geplaatst en de eerste nul van het netnummer moet worden weggelaten.

Afhankelijk van je aanbieder is het noodzakelijk om met behulp van het internationale toegangsnummer te bellen. Dit houdt in dat je de eerste '0' van het telefoonnummer weg moet laten en daarvoor in de plaats '0031' (voor Nederland) moet bellen. 06-12345678 bijvoorbeeld, wordt dus 00316-12345678. Om te voorkomen dat je één of andere onverstaanbare Griek aan de telefoon krijgt, is het dus handig om altijd met behulp van de internationale nummers te bellen.

De tarieven voor het bellen met de GSM vanaf Kreta naar Nederland zijn op gezag van de Europese Unie de laatste jaren flink verlaagd. Vrijwel alle aanbieders brengen de maximaal toegestane tarieven in rekening. Bij de meeste aanbieders betaal je € 0,42 per minuut om te bellen. Gebeld worden kost € 0,13. Een SMS versturen kost € 0,13. Voor het gebruik van internet wordt 3,50/MB gerekend. Daarnaast bieden veel providers aantrekkelijke bundels aan voor het internetten en bellen vanuit het buitenland. Let er op dat het bellen vanuit het buitenland vaak buiten je belbundel valt. De kosten komen dus extra op de nota die je van je provider ontvangt. Voor prepaid-bellers worden de kosten natuurlijk gewoon van het beltegoed afgetrokken.

 per 1-7-2013per 1-7-2014
Bellen€ 0,30€ 0,23
Gebeld worden€ 0,08€ 0,06
Sms€ 0,10€ 0,07
Data per mb€ 0,54€ 0,24

Bellen vanuit de telefooncel

Logo van OTEOTE Logo

Het vaste telefoonnet van Griekenland wordt verzorgd door OTE. Dit is ook de aanbieder van de telefooncellen. Op Kreta vind je vrijwel overal in de bewoonde wereld telefooncellen. Ook in afgelegen dorpen kun vrijwel altijd wel een kaarttelefoon vinden. Soms vind je deze in een café of kiosk.

Om te bellen heb je een telefoonkaart nodig. Er zijn verschillende telefoonkaarten te koop. Je hebt de TELEKARTA nodig en dus niet de OTEKARTA of CHRONOKARTA. De TELEKARTA is onder andere te koop bij kiosken, toeristenwinkels en OTEshop. Er zijn kaarten met een waarde van €3,-, €6,- (met €6,50 beltegoed) en €18,- (met €20,- beltegoed) te koop.

Om te bellen stop je de kaart in de daarvoor bestemde gleuf in de telefoon. Daarna wijst alles zich eigenlijk vanzelf. Snap je het niet, dan kun je de 'i'-knop gebruiken. Daarmee kun je informatie krijgen in verschillende talen, waaronder het Engels. In een telefooncel is het noodzakelijk om via het internationale toegangsnummer naar Nederland te bellen. Dit houdt in dat je de eerste '0' van het telefoonnummer weg moet laten en daarvoor in de plaats '0031' (voor Nederland) moet bellen. 020-1234567 bijvoorbeeld wordt dus 003120-1234567.

Behalve de telefoonkaarten van OTE zijn ook telefoonkaarten van Talk Talk algemeen verkrijgbaar in winkeltjes en kiosks. Met een kaart ter waarde van €5,- kun je ruim een uur naar Nederland bellen. Je kunt de kaart in elke telefooncel gebruiken. Op de kaart zit een gumlaag die je weg moet krassen, waarna een nummer tevoorschijn komt. Dit is de code die je in moet toetsen nadat je een centraal nummer gebeld hebt. Voor elk gesprek hoor je hoeveel tegoed er nog op de kaart zit.

Collect calls kunnen niet vanuit elke telefooncel gemaakt worden. In elke winkel van OTE staat echter een telefoon waarmee dit wel mogelijk is.

Het grote voordeel van bellen vanuit een telefooncel is dat je de kosten gemakkelijk onder controle kunt houden. Je bent nooit meer kwijt dan de waarde van de telefoonkaart. Nadeel zijn de lange rijen voor de telefoons op drukke plaatsen. Veel Grieken bellen zelf ook nog vanuit een telefooncel. Gesprekken kunnen soms erg lang duren, waardoor je lang op je beurt moet wachten.

Bellen vanuit het hotel / appartement

In de meeste hotels worden telefoons aangeboden op de kamers. Hoe dit geregeld wordt, verschild per hotel. Telefoongesprekken moeten bij het uitchecken worden afgerekend. Bellen vanuit het hotel is altijd duurder dan bellen vanuit een telefooncel. In sommige hotels moet je zelfs betalen als de telefoon gebruikt wordt voor een collect call.

Ook als je vanuit een hotel naar Nederland belt dient met behulp van het internationale toegangsnummer voor Nederland gebeld te worden. Dus, de eerste '0' vervangen door '0031'.Google