printversie

Toggle Dutch/English

Het Griekse eten & drinken

(bijgewerkt tot 14 mei 2012)

Net als de meeste andere landen rond de Middellandse Zee, kent men op Kreta over het algemeen geen ontbijttraditie. De mensen van de oudere generaties nemen 's ochtends meestal een kop koffie en een sigaret en de eerste echte maaltijd van de dag is voor hen de lunch. Deze lunch wordt ongeveer halverwege de middag genuttigd. Voor de avondmaaltijd schuiven de Kretenzers vaak vanaf half tien aan. Natuurlijk worden voor de toeristen uitzonderingen gemaakt. De meeste hotels kennen een continentaal en Engels ontbijtbuffet. En veel restaurants zijn vanaf een uur of zin open op gasten voor het diner te ontvangen.

Gezien de locatie van Kreta is het natuurlijk niet vreemd dat er vooral in de havenplaatsjes veel verse visgerechten worden genuttigd. Een voor Kreta bekend gerecht zijn de mezzes (μεζέ en meervoud 'mezethes' / μεζέδες). Dit zijn allerlei kleine hapjes; een soort tapas. Op de menukaarten in de restaurants staan vaak de gerechten die ook bij de Griekse restaurants in Nederland besteld kunnen worden. Daarnaast is het in veel restaurants mogelijk pizza's en pasta te eten.

Sociaal eten

Het avondeten is voor Grieken een sociaal gebeuren. Meestal eten hele families samen en schuiven er allerlei bekenden aan. Koken voor meer dan tien personen is niet vreemd in een keuken van de gemiddelde Kretenzer woning. Een ander sociaal gebeuren is het bezoek aan het kafenion. Dit is een soort koffiehuis dat in de meeste dorpjes nog in de traditionele vorm terug te vinden is. De mannen van het dorp ontmoeten elkaar daar dagelijks en roddelen er wat af. Daarbij drinken ze Griekse koffie.

Koffie

Griekse koffie verschilt van de koffie zoals wij die kennen. Filterkoffie kent men nauwelijks in Griekenland. De koffie die de Kretenzers drinken, bestaat voor het grootste gedeelte uit Nescafé. Dit wordt met water en suiker gekookt in een steelpannetje en daarna in een klein kopje geschonken. De meeste toeristen vinden het niet te drinken.

Raki en retsinawijn

De lokale drank op Kreta heet raki. Dit sterke distillaat wordt te pas en te onpas aangeboden aan voorbijgangers. Van oorsprong dronken de Kretenzers het voornamelijk in de zogenaamde mezedopolion of ouzeri. Naast de raki is Kreta ook bekend om de retsinawijn. Dit is wijn met een sterke harssmaak. De witte wijn kreeg deze smaak vroeger van de hars van pijnbomen die verwerkt waren in de kruiken waar de wijn in werd bewaard. Tegenwoordig wordt er bij het bottelen hars aan de wijn toegevoegd om de smaak te simuleren. Retsina hoort koud te worden geschonken en smaakt heerlijk bij een Griekse maaltijd. Tegenwoordig drinkt men op Kreta steeds meer bier. Het meest verkochte bier op Kreta heet Mythos

De kleine lokale eethuizen op Kreta worden taverna genoemd. Hier kan worden genoten van gerechten uit de streek, zoals de mezzes. Meestal worden de gerechten op de grill klaargemaakt. Restaurants zoals wij die kennen noemt men op Kreta estiatorion.

Op de website van de Amerikaan Matt Barrett is verschrikkelijk veel informatie te vinden over de gerechten uit de Griekse keuken. Zijn website is te bereiken door (hier) te klikken.

Google