printversie

Toggle Dutch/English

Bier

(bijgewerkt tot 13 mei 2012)

Natuurlijk is er op Kreta voldoende pils verkrijgbaar om de dorst te lessen. Er zijn verschillende merken te koop.

Mythos

MythosMythos

Het meest bekende lokale bier/pils van Kreta en de rest van Griekenland wordt Mythos genoemd. Dit zogenaamde lagerpils wordt geproduceerd in een brouwerij in Thessaloniki, op het vasteland van Griekenland. Qua kwaliteit kan het bier zich meten met de Nederlandse merken als Heineken en Amstel. Het is een lichte pils die 5% alcohol bevat. Het drinkt lekker weg in de zomerse hitte. In tegenstelling tot andere brouwerijen heeft Mythos geen lange traditie. Het wordt pas gebrouwen sinds 1997. De brouwerij van Mythos is in handen van de Deense Carlsberg Group. Mythos is algemeen verkrijgbaar op het gehele eiland Kreta.

Fix

Een ander Grieks pils wordt verkocht onder de naam Fix. Dit bier wordt gebrouwen in Athene. Het merk kent een langere traditie dan Mythos, want er wordt reeds bier gebrouwen onder deze naam sinds 1864. Toch kent het bier dat onder de merknaam verkocht wordt geen lange traditie. De brouwers zijn namelijk een aantal malen failliet gegaan. Het product dat momenteel op de markt verkrijgbaar is, wordt Fix Hellas genoemd. Dit wordt gebrouwen sinds 2010.

Heineken

Ook pils van internationale merken wordt verkocht in de toeristische gebieden. De Nederlandse merken Heineken en Amstel zijn bijvoorbeeld algemeen verkrijgbaar. Heineken is zelfs marktleider in Griekenland. Het wordt onder licentie gebrouwen te Athene.

De prijs van een pilsje op een terras op Kreta ligt over het algemeen een stuk lager dan in Nederland. Normaalgesproken moet voor een halve liter bier tussen de € 1,50 en € 2, - worden betaald. Er zijn echter uitschieters naar beneden en naar boven.Google