printversie

Toggle Dutch/English

Mezzes

(bijgewerkt tot 13 mei 2012)

Mezzes (ook wel Mezedes genoemd) vormen een typisch Grieks gerecht. Eigenlijk bestaan mezzes niet uit één gerecht, maar zijn het allemaal kleine hapjes (finger food), vergelijkbaar met de Spaanse tapas. Overal op Kreta staan Mezzes op de menukaart van de restaurants. De koude of warme mezzes worden allemaal op kleine schaaltjes geserveerd. Veel mezzes bevatten ingrediënten die door lokale vissersmannen worden gevangen, maar natuurlijk worden ook andere lokale ingrediënten gebruikt. Er bestaan bijvoorbeeld mezzes met inktvis, octopus, garnalen, sardientjes, slakken, gevulde wijnbladeren, olijven, aardappelen, verschillende soorten vleesballetjes en worstjes, verschillende soorten bonen, spinazie, artisjokken, gestoofde groenten, meloen, verschillende soorten gefrituurde of gegrilde soorten geitenkaas en andere zuivelproducten. Het is zo gek niet bedenken of het bestaat. Doordat de mezzes over het algemeen een stevige smaak hebben, smaken ze meestal prima bij een glaasje ouzo, raki of retsinawijn.

Mezze schotelMezze-schotel

Bij een bestelling in een restaurant is het mogelijk om zelf een aantal soorten mezzes te kiezen of de keuze over te laten aan de kok. Vaak bieden restaurants standaard twee soorten maaltijden met mezzes aan. Als een complete maaltijd of gewoon als hartig tussendoortje. De maaltijdvariant bestaat meestal uit acht verschillende hapjes. De kleine variant telt er drie of vier. Om van de meeste verschillende hapjes te kunnen genieten, kan het beste een gemengde schotel worden besteld. Deze wordt pikilia genoemd. Hierbij worden soms wel achttien soorten mezzes op een bord geserveerd. Vooral buiten de grote toeristenplaatsen op het eiland worden goede mezzes geserveerd. Wanneer je je in een gezellig plaatsje bevindt en er moet geluncht of gedineerd worden dan is zeker aan te bevelen de mezzes eens proberen!

Ook buiten Griekenland eet men mezzes. Bijvoorbeeld in Turkije en een groot deel van het Midden-Oosten. Het verschil tussen de mezzes die in de verschillende streken te vinden is, is de samenstelling die vanzelfsprekend gebaseerd is op de ingrediënten die lokaal beschikbaar zijn. In veel streken zijn de mezzegerechten dan ook niet zo gevarieerd als op Kreta.

Google