printversie

Toggle Dutch/English

Post verzenden vanuit Griekenland

(bijgewerkt tot 9 januari 2013)

Ondanks de mogelijkheden die moderne communicatiemiddelen bieden om in contact te blijven met het thuisfront, versturen veel toeristen nog kaartjes naar vrienden en familie. Een kaartje versturen op Kreta gaat gelukkig erg gemakkelijk. De post op Kreta wordt verzorgd door ELTA (Elliniki Tahydromia). Postkantoren (Tahydromia) zijn te herkennen aan gele borden aan de buitenzijde. Ook de brievenbussen zijn geel. Deze kennen niet één standaardmaat, maar bestaan in verschillende soorten en maten. Soms is het even zoeken om een brievenbus te vinden. Meestal zijn ze te vinden op of in de buurt van het centrale plein en in de zijstraten van de hoofdstraat van een dorp.

Logo van EltaELTA Logo

Postzegels zijn verkrijgbaar bij postkantoren, maar veelal ook bij de winkels waar postkaarten verkocht worden. Volgens verschillende reisgidsen kosten postzegels op die plekken meer, maar dat is onjuist. Een postkaart naar Nederland of België moet gefrankeerd worden met een postzegel van €0,73. Brieven behoren in theorie binnen vier dagen te worden bezorgd in Nederland, maar in de praktijk duurt het vaak langer. Naast de normale post is er verzending via een expresservice (First Priority) mogelijk. Dit kost ongeveer €0,78. Hierdoor zouden kaarten iets sneller aan moeten komen. De postbussen van de expresservice zijn rood, maar het verzenden van exprespost kan het beste op het postkantoor geregeld worden.

Wanneer er geen brievenbus te vinden is, kunnen postkaarten ook afgeven worden aan de receptie van de accommodatie waar tijdens de vakantie wordt overnacht. Het personeel aldaar kan ervoor zorgen dat de kaarten op de post gaan samen met de post die door het complex zelf verzonden wordt. Maak hiervan alleen gebruik in accommodaties waar het personeel betrouwbaar is. Het komt namelijk voor dat postkaarten kwijt raken of erg lang blijven liggen, voordat ze verzonden worden.

Een pakketje kan worden verstuurd vanaf elk postkantoor. Het is verstandig het pakket pas af te sluiten op het postkantoor. De inhoud wordt namelijk nog even gecheckt voordat het verzonden mag worden.Google