Toggle Dutch/English

Vervoer

Vrijwel alle plaatsen op Kreta zijn over de weg bereikbaar. Plaatsen langs de noordkust zijn door de aanwezigheid van de grote weg (National road) vrij gemakkelijk te bereiken. Om plaatsen in het binnenland of aan de zuidkust te bereiken, is vaak heel wat meer moeite nodig.

Voor het reizen over het eiland gebruiken de meeste toeristen de bus. De bussen op Kreta zijn modern en rijden vooral tussen de grotere plaatsen vrij frequent. Veel dorpen in het binnenland zijn ook bereikbaar met de bus. Hoewel de bus deze plaatsen veel minder frequent aandoet.

Veel meer vrijheid in bewegingsruimte biedt een huurauto. Daarmee kunnen alle uithoeken van het eiland verkend worden. Over het algemeen zijn de plaatsen langs de noordkust goed en snel bereikbaar. De wegen in de binnenlanden zijn vaak van redelijke kwaliteit. Wel is door de wirwar van weggetjes een goede wegenkaart nodig voor de oriëntatie. Het verkeersbeeld en de verkeersregels wijken enigszins af van hetgeen we in Nederland gewend zijn.

Natuurlijk is het ook mogelijk om een taxi gebruiken of te gaan liften om een bestemming te bereiken. In veel toeristenplaatsen worden fietsen, scooters en quads te huur aangeboden. Het gebruik van vooral de scooters valt af te raden. Het komt zeer frequent voor dat scooterrijders gewond raken, op de voor hen slecht begaanbare wegen. Om dezelfde reden valt het fietsen over het eiland af te raden. Het verkeer is slecht ingesteld op fietsers. Wij vernemen echter ook vaak dat mensen een super fietsvakantie hebben genoten op Kreta.Google