printversie

Toggle Dutch/English

Liften

(bijgewerkt tot 14 mei 2012)

Liftend reizen op Kreta is mogelijk. Al werkt het wel iets anders dan bij ons. Liften langs de noordelijke hoofdweg heeft weinig zin. De Grieken die passeren snappen gewoonweg niet waarom lifters niet gewoon met de bus gaan en laten ze gewoon staan. De kosten van een busrit zijn vrij laag, waardoor de bus voor mensen met een klein reisbudget een aantrekkelijk alternatief is om te verkiezen boven liften. Zeker wanneer het midden in de zomer 40 graden warm is en er in plaats van te liften ook in een bus met airconditioning plaatsgenomen kan worden.

In het binnenland is het een ander verhaal. Daar liften de lokale bewoners soms zelf ook. Sommige plaatsen zijn met de bus immers slecht bereikbaar. Als de bewoners ergens naartoe rijden en onderweg een lifter tegenkomen die ze kunnen helpen, zullen ze veelal uit zichzelf aanbieden de lifter of wandelaar te helpen door hem/haar een stukje mee te laten rijden.

In een poging een liftend een bestemming te bereiken, kan het beste positie worden gekozen even buiten het dorp van vertrek aan de weg in de richting van de bestemming. Internationale liftgebaren begrijpen de automobilisten veelal niet op Kreta. Een duim opsteken heeft dus weinig nut. In plaats daarvan is het effectiever een automobilist te manen tot stoppen en te doen alsof er haast geboden is. Veel automobilisten zullen stoppen en er niet moeilijk over doen de lift te gunnen.

Google