printversie

Toggle Dutch/English

Raki

(bijgewerkt tot 8 mei 2012)

De nationale drank van Kreta is raki (of tsipouro / tsikoudia). Dit is een sterke heldere drank die ongeveer 40% alcohol bevat. Het wordt gedistilleerd uit de drab die overblijft nadat de wijn uit druiven is geperst. Deze drab wordt de wijnmost genoemd.

De eerste Griekse raki werd in de veertiende eeuw gemaakt door monniken in de provincie Macedonia in het noorden van Griekenland. Van daaruit werd de drank bekend door heel Griekenland. Vooral in arme regio's begon men destijds de drank te produceren.

Raki is de Turkse naam voor een soortgelijke drank, maar deze naam gebruikt men ook op Kreta. De Turkse raki wordt gemaakt van pruimen en vijgen in plaats van wijnmost. Men denkt dat de naam raki uiteindelijk uit Irak (Iraqi) afkomstig is.

Overal op Kreta wordt raki geproduceerd en veel kleine dorpjes kunnen over een, al dan niet legale, distilleerderij (of Rakizio) beschikken. Wijnboeren sparen de wijnmost op in grote tanks bij hun boerderij. De most wordt hierin ongeveer een maand lang opgeslagen, midden in de zon, zodat de boel al een beetje kan gisten. Hierna brengen de wijnboeren de wijnmost naar de distilleerderij in hun dorp, waarna er drank van gestookt wordt. Hierna wordt de wijnoogst natuurlijk gevierd, waarbij grote familiefeesten worden georganiseerd.

De distillatie van de most neemt ongeveer drie uur in beslag. Hierbij wordt de drank tweemaal gekookt, waardoor alle voor mensen giftige stoffen, zoals methanol, uit de drank verwijderd worden. Aan het begin van de distillatie komt er drank met een hoog alcoholpercentage uit de distillatietank. Later neemt het percentage steeds verder af. Aan het eind wordt alle drank door elkaar gegooid, zodat het alcoholpercentage rond de 40 ligt. Maar, een (veel) hoger percentage is natuurlijk ook mogelijk.

Raki heeft een zeer sterke smaak en voor ongeoefende drinkers is het misschien moeilijk een borrelglas van het spul binnen te houden. Raki is soortgelijk aan ouzo zonder de smaak van anijs of grappa. De smaak lijkt een beetje op gin / wodka. Men zegt dat wanneer je goede zuivere raki drinkt je de volgende dag geen kater krijgt. Het is onbeleefd om een glas raki af te slaan wanneer het aangeboden wordt. Wanneer je echt geen raki meer hoeft, is het verstandig het glas niet helemaal leeg te drinken. Anders zal de gastheer uit beleefdheid het glas bij blijven vullen.

De raki die op toeristische plaatsen wordt aangeboden is vaak van lage kwaliteit en niet lekker. In sommige dorpjes is de plaatselijke distilleerderij te bezoeken. De raki die hier aangeboden wordt is over het algemeen veel beter van kwaliteit. Wanneer je over het eiland rijdt kom je wellicht een kleine distilleerderij tegen. Een bezoek is, wanneer je niet met een lege maag komt, zeker de moeite waard.Google