printversie

Toggle Dutch/English

Ioannis Vlachos (Daskalogiannis)

(bijgewerkt tot 2 mei 2012)

Ioannis Vlachos is één van de meest gevierde verzetshelden van Kreta uit de achttiende eeuw. Beter bekend is hij onder de naam Daskalogiannis wat 'Gianni de leraar' betekent. Vlachos werd rond het jaar 1725 geboren in Anopoli als telg van een familie die veel geld verdiende in de koopvaardij. Op hogere leeftijd bezat Vlachos zelf vier grote driemasters en deed hij zaken in veel grote havensteden rondom de Middellandse Zee. Tevens werd hij de politiek afgevaardigde van de regio Sfakia.

Foto van VlachosIoannis Vlachos

Vlachos organiseerde, leidde en steunde in april 1770 een opstand tegen de Ottomaanse (Turkse) bezetters van Kreta. Hij probeerde met steun van de Russische Admiraal Alexei Grigoryevich Orlov de Turken van Kreta te verjagen. Toen Vlachos de opstand begon in de regio Sfakia lieten de Russen hem echter in de steek. Desondanks trok hij met 1.300 slecht geoefende mannen ten strijde tegen de ruim 40.000 Turken. Tegen deze overmacht konden de troepen uit Sfakia niet op. Bovendien verspreidde de opstand zich niet, zoals aanvankelijk gehoopt werd, uit over grotere delen van Kreta. Daarom tekende Vlachos in maart van het jaar 1771 een overeenkomst met de Turken in het kasteel Frangokastello. Zodoende poogde hij zijn eigen mannen te sparen. Toen hij, in gezelschap van 70 van zijn mannen, zijn handtekening onder de wapenstilstand zette, wist hij dat hij in een hinderlaag gelopen was. Hij hoopte echter dat hij door zijn volgelingen zou worden gezien als martelaar en dat zijn dood aan zou zetten tot een nieuwe onafhankelijkheidsstrijd, waarin hij zou worden gezien als voorbeeld. Nadat Vlachos gevangen genomen was, beval de Pasja van Chandax (het huidige Heraklion) hem levend te villen. Dit gebeurde op 17 juni 1771. Getuigen hebben verklaard dat hij ook hierna zijn mannen niet heeft verraden. Kort hierna overleed Vlachos.

De dood van Vlachos was zeker niet zinloos. Het was een eerste stap richting de onafhankelijkheid van Kreta. In alle opstanden en revolutiepogingen tegen de Turken die erop volgden, werd Vlachos gezien als voorbeeld en inspiratiebron. De uiteindelijke revolutie vond echter pas plaats in 1898.

Op verschillende plaatsen op Kreta zijn monumenten ter nagedachtenis aan Vlachos opgericht. In Anopoli staat nog het huis waar hij geboren is. Een standbeeld van Ioannis Vlachos is opgericht op het centrale plein van Anopoli. Tevens werd het vliegveld van Chania naar hem vernoemd.

Google