printversie

Toggle Dutch/English

Frangokastello

(bijgewerkt tot 13 mei 2012)

Het Venetiaanse fort Frangokastello ( Φραγκοκάστελλο) ligt aan de zuidkust van Kreta, ten zuidwesten van Rethymno en op ongeveer veertien kilometer ten oosten van Hora Sfakion. De Venetianen noemden het fort 'Kasteel Franco'. Daaraan heeft het kasteel zijn naam te danken heeft. Het werd in de 1371 gebouwd om de rebellen van Kreta te bedwingen en het eiland te beschermen tegen piraten. Al snel na de bouw viel het kasteel in handen van de Turken. Sindsdien hebben er veel bloedvergieten plaatsgevonden in het kasteel.

Geschiedenis

Het kasteel FrangokastelloHet kasteel Frangokastello

Verzetsheld Ioannis Vlachos (Daskalogiannis) gaf zich in 1771 in dit kasteel over aan de Turken. Hij en een deel van zijn troepen werden daarop op beestachtige wijze vermoord.

Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog tegen de Turken in het jaar 1828 bezetten de opstandelingen, onder leiding van verzetsstrijder Hatzi Mihalis Dalianis, het kasteel. De Turkse leider Mustafabey belegerde het kasteel daarop zeven dagen lang. Hierbij kwamen ongeveer 385 verzetsstrijders om te leven, waaronder Dalianis. Er kwam echter hulp van andere verzetsgroepen. Deze vielen Mustafabey in de rug aan, waardoor 800 Turken om het leven kwamen. Mustafabey werd gedwongen de overgebleven verzetsstrijders een vrije aftocht te gunnen. Later wilde Mustafabey vanuit Frangokastello naar het noorden oprukken. Hij werd daar echter opgewacht en liep in de kloven in een hinderlaag, waardoor nog meer van zijn mannen stierven.

Bereikbaarheid

Het kasteel ligt er momenteel vrij goed bij. Behalve het kasteel is er echter niet echt veel te zien in de omgeving. Een bezoek is het beste te combineren met een bezoek aan het strand. Voor het kasteel ligt namelijk een lang en breed zandstrand. Frangokastello is eigenlijk niet te bereiken met de bus en slechts weinig excursies bezoeken het kasteel. Het is dus het makkelijkst om er met een huurauto naartoe te gaan. Wanneer je over de weg van Rethymno naar Chania rijdt, kun je ongeveer halverwege afslaan naar Vrisses / Hora Sfakion. Op het moment dat de weg niet verder in zuidelijke richting gaat, kun je afslaan in de richting Vouvas. Frangokastello ligt op negen kilometer na dat dorp.Google