printversie

Toggle Dutch/English

Pankritio-stadion

(bijgewerkt tot 14 mei 2012)

Het grootste stadion van Kreta is het Pankritio-stadion (Παγκρήτιο Στάδιο) in Heraklion. De naam betekent 'Pan-Kreta stadion', waarmee 'voor geheel Kreta' wordt bedoeld. Het complex omvat een multifunctionele arena met voetbalveld, 400-meter tartanbaan, zwembad en verschillende trainingsfaciliteiten. Het stadion biedt plaats aan 26.400 toeschouwers. Sinds de Olympische spelen van 2004 is het de thuisbasis van voetbalclub Ergotelis F.C. (Εργοτέλης). Dit is de grootste rivaal van OFI Kreta, de andere voetbalclub uit Heraklion.

Realisatie van het stadion

Het Pankritio stadionHet Pankritio stadion

Met de bouw van het stadion werd aangevangen in 1990. Maar omdat de noodzaak voor de aanwezigheid van het stadion niet echt bestond, schoot de bouw aanvankelijk niet echt op. Er werd vaker niet dan wel gewerkt. In 2001 werd Heraklion aangewezen als speelstad voor het voetbaltoernooi van de Olympische spelen die in 2004 in Athene plaatsvonden. Om het stadion daarvoor tijdig te realiseren, werd de bouw snel hervat. Het stadion werd geopend op 31 maart 2004 met de vriendschappelijke voetbalinterland Griekenland – Zwitserland. Griekenland won de wedstrijd met 1–0 door een doelpunt van Vassilis Tsiartas van AEK Athene. De bouw van het stadion heeft naar schatting 50 miljoen euro gekost.

Olympische spelen

Tijdens de Olympische Spelen van 2004 werden er twaalf voetbalwedstrijden gespeeld in het stadion. Vooral in de eerste ronde van het Olympisch toernooi werd het stadion veel gebruikt. Maar, ook de halve finale bij de dames tussen Amerika en Duitsland (2–1) werd er afgewerkt. Veel publiek trokken de Olympische wedstrijden echter niet. De wedstrijden trokken gemiddeld nog niet de helft van het aantal toeschouwers dat de thuiswedstrijden van OFI Kreta bezoekt.

Bereikbaarheid van het stadion

Het stadion staat in het Lido-district in het westen van Heraklion. Omdat er in de stad weinig hoge gebouwen staan, is het stadion vanaf bijna alle hoger gelegen punten in de stad zichtbaar. Het stadion ligt vlak aan de zee. Vanuit het centrum van Heraklion is het stadion bereikbaar door de 62 Martyrs' Avenue te volgen. Buiten het centrum van de stad zijn wegwijzers geplaatst die de richting naar het stadion aangeven. Het stadion is eigenlijk niet de moeite van het bezoeken waard. Het is niet modern of bijzonder qua afmetingen en de tartanbaan tussen de tribunes en het veld maakt voetbalwedstrijden saai. Sommige zitplaatsen in het stadion bieden echter een mooi uitzicht over Heraklion en de omgeving.

Google