printversie

OFI Kreta

(bijgewerkt tot 13 mei 2012)

Het logo van OFIHet logo van OFI

Hoewel op straat weinig zichtbaar is aan voetballende Grieken, is voetbal is voor de Grieken wel degelijk een belangrijke sport. De belangrijkste voetbalclub van Kreta is OFI Kreta uit Heraklion. OFI (Omilos Filathlon Irakleiou / Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου) bestaat sinds 1925 en draait mee in de Griekse Superleague. Dit is de hoogste divisie in het Griekse veldvoetbal. Aan het eind van het seizoen 2008-2009 degradeerde de club naar het tweede niveau; de Beta Ethniki. Sinds het seizoen 2010-2011 speelt de club weer op het hoogste niveau.

OFI is een omnivereniging, wat betekent dat de club uitkomt in meerdere takken van sport. Behalve voetbal zijn dat onder andere basketbal en waterpolo. Basketbal is op Kreta bijna net zo populair als voetbal. Wanneer OFI speelt, zitten vooral veel mannen thuis of in restaurantjes naar het live-verslag van de wedstrijd de televisie te kijken. Wanneer aan een Kretenzer wordt gevraagd naar OFI (spreek uit als koffie, zonder k), zal deze een enorm verhaal beginnen te vertellen.

De wedstrijden van OFI Kreta worden gespeeld in het Theodore Vardinoyannis stadion. Sinds de Olympische spelen van 2004 kan OFI bij belangrijke duels ook beschikken over het Pankritio Stadion. Wedstrijden van OFI Kreta zijn te bezoeken. Alleen is het stadion vaak snel uitverkocht. Vanuit Nederland kaarten reserveren is erg moeilijk. Zeker wanneer je geen Grieks spreekt. Het is aan te raden geen risicowedstrijden te bezoeken. Deze lopen vaak uit de hand. Het is dan in de buurt van het stadion absoluut niet veilig. Tijdens het toeristische hoogseizoen is het overigens niet mogelijk om wedstrijden te bezoeken, omdat het voetbalseizoen voor de warmste maanden van het jaar is afgelopen en het nieuwe seizoen pas begint in het najaar.

Het Theodore Vardinoyannis stadion ligt in het Kaminia-district van Heraklion. Het stadion biedt plaats aan 8.500 supporters. De grond waarop het stadion gebouwd is was vroeger een begraafplaats. Na de Tweede Wereldoorlog werd de grond in beslag genomen door mensen van de club. Ze bouwden een hek om het stuk grond en maakten het vlak met bulldozers. Hierna begon men met de bouw van het stadion dat in 1951 voltooid werd.

Het basketbalteam van OFI/Iraklio speelde altijd in het Lido stadion, dat naast het Pankritio Stadion is gebouwd. Dit stadion is echter sterk verouderd. Daarom speelde OFI de wedstrijden van 2004 in het hypermoderne TEI stadion, van de technische school van Kreta, dat plaats biedt aan 2.500 personen. Sinds 2005 speelt de club in de Dyo Aorakia Arena in het oosten van Heraklion. Dit nieuwe stadion biedt plaats aan 5.222 toeschouwers.

Nikolaos ('Nikos') Machlas ( Νικόλαος 'Νικός' Μαχλάς)

Een in Nederland bekende voetbalspeler van OFI Kreta is Nikos Machlas. Deze spits werd op 16 juni 1973 in Heraklion geboren en speelde in Nederland voor Vitesse en Ajax. Met Ajax werd hij in het seizoen 2001-2002 kampioen van Nederland. Na nog een jaar bij Betis Sevilla in Spanje te hebben gespeeld, keerde hij terug naar Griekenland, waar hij eerst voor Iraklis Saloniki speelde. In 2004 keerde hij terug naar Kreta om bij OFI te gaan spelen; de club waar hij zijn profcarrière begon. In 2006 verhuisde Machlas naar APOEL Nicosia op Cyprus. In zijn eerste seizoen aldaar werd hij met zijn club kampioen. In 2008 hing Machlas zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Machlas speelde in totaal 61 interlands voor Griekenland en scoorde daarin 18 keer. Inmiddels is Nikos Machlas voorzitter van de voetbalclub OFI.

Georgios Samaras (Γιώργος Σαμαράς)

Ook de Griekse speler Georgios Samaras is afkomstig van OFI Kreta. Hij speelde bij de jeugd van het team. Van 2002 tot 2006 speelde hij bij SC Heerenveen, waarna hij naar het Engelse Manchester City verhuisde en uiteindelijk bij Celtic belandde. De op 21 februari 1985 in Heraklion geboren aanvaller mocht inmiddels 52 maal voor het nationale elftal van Griekenland uitkomen en scoorde in die duels zes keer.

Een speler die, nadat hij in Nederland speelde, bij OFI verzeild raakte is de Hongaar Boldizsár Bodor. Hij is afkomstig van Roda JC. Hij speelde van 2004 tot 2011 bij de club uit Kerkrade, waarna hij naar OFI verhuisde.Google