printversie

Toggle Dutch/English

Gavdos eiland

(bijgewerkt tot 12 mei 2012)

Het eiland Gavdos (Γαύδος) ligt in de Libische zee op ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Kreta ter hoogte van Hora Sfakion. Gavdos is het zuidelijkste stukje land van Europa. Het eiland is 7.400 hectare groot en wordt permanent bewoond door ongeveer veertig mensen. De hoofdstad van het eiland is Kastri en behalve de haven, genaamd Karabe, zijn er nog twee dorpjes op het eiland aanwezig. Deze dorpjes worden Vatsiana en Ambelos genoemd.

Geschiedenis van Gavdos

Uitzicht over GavdosUitzicht over Gavdos

Oude vondsten bewijzen dat het eiland al drieduizend jaar voor het begin van onze jaartelling werd bewoond. Door de jaren heen is het eiland vele malen van naam veranderd. Zo zou het eerder Ogygya geheten hebben. Dat is het eiland waar de nimf Calypso zou hebben gewoond. Hoewel ook van het Maltezer eiland Gozo wordt geclaimd dat het Ogygya zou zijn. Later noemde men Gavdos het Cavdos, Clavdos, Clauda en Clavdi. De Venetianen noemden het Gotzo, waarschijnlijk ook naar het Maltezer eiland Gozo. In de eerste byzantijnse periode woonden er veel mensen op het eiland, maar tijdens de Venetiaanse periode verlieten de Byzantijnen het eiland en werd het een piratenbolwerk.

Over het eiland

De rots Gavdos is vooral begroeid met naald- en cederbomen. Er valt erg weinig regen en het is er vaak erg heet. Er is een aantal schitterende stranden op het eiland te vinden: Sarakinikos (in het noordoosten), Korfos, Pyrgos (in het noorden), Tripiti (in het zuiden), Agios Ioannis (op het noordelijkste punt) en Potamos (eveneens in het noorden). Over het eiland loopt een aantal kleine riviertjes/stroompjes. Al raken deze in de zomer vaak opgedroogd.

Doordat er weinig regel valt op Gavdos, is er weinig water beschikbaar voor de toeristen. Dit ondanks vergeefse inspanningen van de regering om grondwater aan te boren. In de droogste perioden is er soms geen water beschikbaar om bijvoorbeeld te douchen. Ook heeft Gavdos geen eigen energiecentrale. Alle energie wordt opgewekt met generatoren, welke 's nachts vaak uitgezet worden, zodat er dan geen stroom voorradig is. In Kastri is het enige postkantoor van het eiland te vinden. In het dorpje zijn kaarttelefoons, een medisch centrumpje en de enige agent van het eiland te vinden. Deze politiebeambte is tevens de kapitein is van de boot die tussen Paleochora en Gavdos vaart.

In de dorpjes bevinden zich enkele restaurantjes waar gegeten kan worden. Vooral de producten uit de zee rondom het eiland worden in die eetgelegenheden aangeboden. Overnachten kan het beste in Sarakiniko Studios (http://www.gavdostudios.gr) aan het Sarakinikos-strand op ongeveer twintig minuten lopen vanaf de haven in Karabe. Hier is bovendien het beste (kreeft-)restaurant van het eiland te vinden. Nabij de Sarakiniko Studios kan ook gekampeerd worden voor een paar euro per nacht.

Bereikbaarheid

Mits het weer het toelaat, vaart er dagelijks een zeer luidruchtige boot van Hora Sfakion naar Gavdos. Deze boottocht duurt ongeveer twee en een half uur. Hora Sfakion is het beste te bereiken met de bus vanuit Chania.

Google