printversie

Toggle Dutch/English

Het meer van Kournas

(bijgewerkt tot 10 mei 2012)

Het meer van Kournas ( λίμνη κουρνά) is het enige zoetwatermeer op het eiland Kreta. De diameter van het meer is ongeveer anderhalve kilometer en het is ongeveer 45 meter diep. Het meer kan blijven bestaan doordat ondergrondse bronnen water omhoog stuwen. Het meer ligt in het Lefka Ori-gebergte. Deze bergen geven het meer een bijzondere uitstraling.

Over het meer

Het meer van KournasHet meer van Kournas

Om het meer heen ligt een kleine zandstrook, maar er zijn geen strandjes aanwezig. Wel is het meer ideaal om in te zwemmen. Er worden op verschillende plaatsen kano's en waterfietsen verhuurd. Als je geluk hebt kun je rond het meer dieren tegenkomen. In het meer zwemmen schildpadden, krabbetjes en natuurlijk vissen rond. Je kunt er ook slangen tegenkomen. Er zijn wat restaurantjes, barretjes en wat kleine eenvoudige appartementen in de directe omgeving aanwezig. Voor de rest is de omgeving van het meer erg rustig.

Mythe

Over het meer is een oude mythe bekend. Het verhaal verloopt ongeveer als volgt: De omgeving van het dorpje Kournas was een zondige streek. De laatste maagd in de regio was de dochter van de priester van het dorp. Zij was verschrikkelijk mooi. De goddeloosheid in de omgeving nam zulke ernstige vormen aan dat God besloot dat het genoeg was. Hij zorgde voor stortregens waardoor de vallei overstroomde, waardoor het dorpje verdween en er een eind kwam aan de zonden. De onschuld van de maagd zorgde ervoor daar dat haar ziel gespaard bleef. Het schijnt dat haar ziel nu nog steeds over het meer en het leven erin waakt. Elke dag om middernacht schijnt ze te verschijnen.

Het dorp Kournas

Het dorpje Kournas ligt ongeveer vijf kilometer landinwaarts en is ook wel het bezoeken waard. Het is een dorp in traditionele stijl. Er zijn wat Kafeneia's waar een goede maaltijd verkrijgbaar is. Overnachten is er echter niet mogelijk. Er is ook een pottenbakkerij die te bezoeken is.

Bereikbaarheid

Het meer van Kournas ligt ongeveer halverwege Chania en Rethymno. Het is het beste te bereiken met een huurauto. Verlaat de hoofdweg over het eiland ongeveer halverwege Chania en Rethymno ter hoogte van het plaatsje Georgioupolis. Van daaruit kun je de weg richting het dorp Kournas volgen. Het meer ligt ongeveer halverwege deze weg. Vanaf de hoofdweg is de afstand ongeveer vier kilometer. Vanuit Georgiopolis rijdt in de zomer een soort 'happy train' naar het meer. Georgiopolis is weer wel bereikbaar met de bus die van Heraklion naar Rethymno en Chania en vice versa rijdt. Deze bus rijdt tientallen keren per dag, ongeveer om het halve uur.

Google