printversie

Toggle Dutch/English

Imbroskloof

(bijgewerkt tot 9 mei 2012)

De Imbroskloof is een zeven kilometer lange kloof in de bergen, welke van het bergdorpje Imbros naar het plaatsje Komitades aan de Libische zee loopt. Net als de grotere en bekendere Samariakloof is de kloof ontstaan doordat een riviertje zich, door de eeuwen heen, een weg heeft geslepen door de rotsen. De kloof ligt op ongeveer zestig kilometer ten zuidwesten van Chania. In vergelijking met de 16 kilometer lange Samariakloof is de Imbroskloof een stuk korter. Het is in de Imbroskloof in het hoogseizoen echter een stuk rustiger en volgens kenners is de Imbroskloof minstens net zo mooi als de Samariakloof.

De Imbroskloof

De kloof is zowel vanaf Imbros (op 780 meter hoogte) naar Komitades (op 200 meter hoogte) als is tegenovergestelde richting te belopen. De meeste mensen lopen van Imbros naar Komitades. De ingang van de kloof ligt aan de weg van Imbros naar Hora Sfakion en staat voor Griekse begrippen goed aangegeven. De toegang tot de kloof bedraagt 2 euro. De kloof is het gehele jaar door te bezoeken, behalve wanneer het hard regent of sneeuwt. Gedurende de winter wil het nog wel eens gebeuren dat het plaatsje Imbros slecht bereikbaar is door de sneeuw.

De route

Het pad door de kloof is goed te lopen. De route die door de rivierbedding loopt wijst zichzelf en is ongevaarlijk. Het spectaculairste stuk is wanneer de kloof slechts twee meter breed is terwijl de wanden aan beide zijden tot 300 meter hoogte reiken. Grote mensen kunnen beide wanden zelfs gelijktijdig aanraken. Ongeveer halverwege is een plaats waar tijdens de zomer een man met een ezel staat. Deze man verkoopt water en frisdrank en helpt mensen die in de problemen komen tijdens het lopen. Ook is hier een waterbron waar drinkbaar water uit gehaald kan worden. De meeste mensen blijken in staat de gehele tocht gemakkelijk binnen twee uur te volbrengen.

Komitades

De ImbroskloofDe Imbroskloof

Het pad door de kloof eindigt in Komitades, vlakbij de Libische zee op een hoogte van 200 meter. Komitades is een klein dorpje. Hier zijn net als in Imbros een aantal winkeltjes en restaurantjes. In tegenstelling tot Imbros kun je in Komitades overnachten in verschillende pensionnetjes. Ook staan er in Komitades wat kerken en kapelletjes die de moeite van het bezichtigen waard zijn. Zo kun je in de sint Georgios kerk een aantal 14de-eeuwse fresco's bewonderen.

Bereikbaarheid

In tegenstelling tot de Samariakloof is een dagtocht naar de Imbroskloof op eigen gelegenheid goed te doen. De ingang van de Imbroskloof is te bereiken met het openbaar vervoer. De bus van Chania naar Hora Sfakion stopt bij de ingang van de kloof. De rit duurt ongeveer anderhalf uur en kost ongeveer vier euro. Voor de terugweg met de bus, is het het beste om eerst naar Hora Sfakion door te reizen. Vanaf Komitades kun je doorlopen naar Hora Sfakion. De wandeltocht van ongeveer vijf kilometer is de moeite waard. Ben je te moe om nog verder te lopen dan is het ook mogelijk een taxi nemen naar Hora Sfakion. Dit kost ongeveer tien euro en voor dat geld kunnen maximaal vier mensen meerijden. Kun je geen taxi vinden, dan kun je er het beste even om vragen in bijvoorbeeld een restaurantje. Daar regelt men dan een taxi voor je.

De makkelijkste manier om op eigen gelegenheid te kloof te bereiken is met een huurauto. Vanaf de hoofdweg van Rethymno naar Chania neem je de afslag naar Vrisses. Vanuit Vrisses volg je de weg via Kares en Petres naar Imbros. In Imbros laat je de auto achter en loop je de tocht door de Imbroskloof. In Komitades kun je dan even uitrusten en terug lopen door de kloof of een taxi nemen naar Imbros alwaar de auto is achtergelaten. Natuurlijk is het ook een optie om eerst naar Komitades rijden, een taxi naar Imbros te nemen en van daaruit door de kloof terug te lopen naar Komitades waar de auto staat.

Natuurlijk kun je ook een georganiseerde excursie boeken naar de Imbroskloof. Er zijn tal van plaatsen waar dat kan. Bijvoorbeeld bij de reisleider, de receptie van het hotel of gewoon bij een toeristenwinkel in de verblijfplaats op Kreta.

Google