printversie

Toggle Dutch/English

Santorini

(bijgewerkt tot 9 mei 2012)

Santorini (Σαντορίνη) is het zuidelijkste en bekendste eiland van de cycladen in de Egeïsche zee. Vanaf Kreta worden er veel excursies aangeboden naar Santorini. Mede daarom besteden wij op deze website een beetje aandacht aan dit eiland.

Ontstaan van de eilanden

SantoriniSantorini

De naam Santorini is afkomstig van Sint Irene (Sant Irini). Eigenlijk bestaat Santorini uit een groot eiland en meerdere kleinere eilandjes. De groep eilanden is ontstaan door vulkanische activiteit. Daardoor ontstond er een groot eiland. Nadat bij een nieuwe grote vulkanische uitbarsting grote delen van het eiland zijn weggeslagen, zijn er meerdere kleine eilanden overgebleven. Naast het hoofdeiland Thira zijn dat Thirasia, Aspronisi, Paléa Kaméni en Néa Kaméni. Bij elkaar hebben de eilanden een oppervlakte van ongeveer 73 vierkante kilometer. De grote uitbarsting, 1628 jaar voor het begin van onze jaartelling, veroorzaakte een tsunami met ruim honderd meter hoge vloedgolven, waardoor een groot deel van de Minoïsche cultuur op Kreta werd verwoest.

Bezienswaardigheden

Santorini wordt bewoond door in totaal ongeveer 13.670 mensen. De meeste van hen wonen op het hoofdeiland Thira. Deze naam komt van de Doriërs, waar ooit ene Thira aan de macht was. Op Thira ligt ook de hoofdstad van de eilanden: Fira. Deze stad ligt bovenaan de steile rotsen en bestaat uit een groot aantal uit de vulkaan gehakte witte huisjes met ronde blauwe daken. Voor de kleuren blauw en wit is gekozen als potest tegen de Turken. Zij verboden het gebruik van de Griekse vlag en daarom besloten de mensen hun huis in de kleuren van die vlag te schilderen.

Akrotiri

Op Thira is tevens het dorp Akrotiri te vinden. Dit is een belangrijk dorp uit de laat Neolithische periode. Tijdens een vulkaanuitbarsting werd dit dorp overspoeld met vulkanische as. Onder de as is een groot deel van het dorp bewaard gebleven. In 1967 werd het dorp teruggevonden. Er bleken huizen met meerdere verdiepingen te staan en tevens werden er zaken als fresco's en aardewerk aangetroffen. Doordat mensen, op de vlucht voor de vulkaan, hun huizen destijds hals over kop moesten verlaten, zijn veel van hun bezittingen bewaard gebleven. Omdat er geen menselijke resten zijn gevonden, gaat men er vanuit dat de mensen zelf wel tijd hebben gehad om te vluchten. Nadat in oktober van 2004 een deel van de bezoekersruimte instortte, werden de opgravingen in Akrotiri voorlopig gesloten voor bezoekers. Wanneer een bezoek weer mogelijk is is onbekend. Wel is er een museum te bezoeken waar vondsten uit Akrotiri tentoongesteld staan.

Stranden

SantoriniSantorini

Ook een bezoek aan het dorpje Oía is de moeite waard. Van hieruit kan via trappen afgedaald worden naar een aantal stranden. Bijzonder aan deze stranden is dat de meesten zwart gekleurd zijn. Dit komt doordat het strand feitelijk uit vulkanische grond bestaat. Er zijn ook stranden met andere kleuren ondergrond, zoals het rode strand, Kokkini Paralia (vlakbij Akrotiri). En er is een wit strand; Vlichada. Andere stranden dragen namen als Baxedes, Koloumpos, Pori, Monolithos, Avis, Kamari, Perissa, Perivolos, Aspri paralia en Mesa pigadia.

Er bestaat de mogelijkheid een busrit over het gehele eiland Thira te maken. Hierbij wordt een bezoek gebracht aan imposante rotspartijen, die afhankelijk van de plaats op het eiland verschillende kleuren hebben.

Bereikbaarheid

Om Santorini te bereiken kan vanaf Kreta een eendaagse excursie geboekt worden. Hierbij worden reizigers zeer vroeg in de ochtend bij het hotel afgehaald en naar de haven gebracht. Van daaruit wordt vertrokken naar Santorini. Afhankelijk van het type boot duurt de vaart naar het eiland 100 minuten tot 4 uur. Op de boot wordt wat verteld over het eiland. Het doel hiervan is natuurlijk dat er aanvullende excursies geboekt worden. Het is echter veel leuker en goedkoper om het eiland zelf te ontdekken. Aan het eind van de dag vertrekt de boot terug naar Kreta. Vanuit de rest van Griekenland is Santorini ook goed te bereiken. Bijvoorbeeld vanuit Piraeus, de haven van Athene, met Blue star ferries en Hellenic Seaways.

De boten naar Santorini komen aan in de haven van Skala. Van daaruit is de hoofdstad Fira bereikbaar via een aantal trappen. Bij de klim over de trappen kan ook gebruik gemaakt worden van een ezel. Gelukkig staat er sinds 1979 een kabelbaan die de klim voor iedereen mogelijk maakt. Het eiland is niet heel erg groot en vrijwel elke plek ik is gemakkelijk bereikbaar met de taxi. Deze zijn zeer goedkoop en ingesteld op toeristen.

Een dagje Santorini is eigenlijk voldoende om het gehele eiland te bezoeken. De zonsondergangen zijn er echter over het algemeen heel erg mooi. Deze is natuurlijk niet te zien tijdens een dagtocht. Er is voldoende accommodatie voor toeristen op het eiland. Zodoende is het bij een verblijf van twee dagen dus toch mogelijk van de zonsondergang genieten.

Ondanks dat Santorini erg toeristisch is, is een bezoek aan het eiland zeer de moeite waard. Door geen aanvullende excursies te boeken is het mogelijk de grote toeristenstromen op het eiland enigszins te ontlopen en de boel zelf te ontdekken.

Google