printversie

Toggle Dutch/English

Andere kloven

(bijgewerkt tot 10 mei 2012)

In het westen van Kreta zijn behalve de Samariakloof en Imbroskloof nog ongeveer vijftig andere kloven te vinden. Veel daarvan zijn te bezoeken en te bewandelen. Ze zijn stuk voor stuk rustiger dan de Samariakloof. In sommigen komt zelfs zelden een toerist. Ze zijn daarom ook minder goed bereikbaar dan de populairdere kloven. Hieronder beschrijven we een aantal kloven.

Tripitikloof

De Tripitikloof is, met zijn ruim 15 kilometer, na de Samariakloof de langste kloof op Kreta. Beide kloven lopen vrijwel parallel aan elkaar. De ingang van de kloof ligt op 1700 meter hoogte en op ongeveer vijf kilometer lopen van de ingang van de Samariakloof. De Tripitikloof is veel wijder dan de Samariakloof. Ook voert er geen pad of weg door de kloof. Het is ernstig af te raden de, tien uur durende, wandeling zonder gids te maken. Anders is de kans te verdwalen erg groot. Deze kloof is alleen te bewandelen door zeer geoefende lopers.

Agia Eirinikloof

De Agia Eirinikloof (niet te verwarren met de Irinikloof) is genoemd naar het dorp waarin de kloof begint. Dit dorp ligt ten zuidwesten van Chania. De kloof is zeven kilometer lang en de wandeling neemt ruim twee uur in beslag. Bij het begin van de kloof is een klein cafeetje waar in de zomermaanden wat gedronken kan worden. Van hieruit is de bedding van de rivier bereikbaar. Aan het begin van de kloof is er nog veel begroeiing maar naarmate de kloof vordert is de kloof minder groen en wordt de kloof rotsachtig. Langs de route zijn op een aantal plaatsen toiletten, picknickplaatsen en natuurlijke bronnen aanwezig. Aan het eind van de route staat wederom een cafeetje. Na het passeren van dit cafeetje wordt de weg naar Sougia bereikt. Dit is een klein dorpje aan de Libische zee. Hier zijn wat restaurantjes en het is mogelijk er te overnachten. Van Sougia rijdt elke avond een bus naar Chania, deze vertrekt om 19:00uur.

Preveli- en Kourtaliotiskloof

De Kourtaliotiskloof en de lager gelegen Prevelikloof liggen in het verlengde van elkaar. De Kourtaliotiskloof wordt de Prevelikloof die uitmondt aan het palmenstrand van Preveli. De tocht door de kloof duurt ongeveer 4,5 uur en kan alleen in juli en augustus gelopen worden, mits het weer het toelaat. Tijdens het grootste gedeelte van de tocht moet namelijk door de rivier gewaad worden. De toegang tot de kloof ligt op ongeveer twee kilometer ten zuiden van het plaatsje Koxares, dat ten zuiden van de iets grotere plaats Spili ligt. Door de kloof loopt de rivier Kourtaliotis (ook wel Megalopotamos genoemd) welke uitmondt in de Libische zee. Wanneer de kloof vanaf de bron van de rivier naar het palmstrand wordt uitgelopen, worden een olijfoliemolen, een Venetiaanse brug en hippiewoningen gepasseerd. De oevers van de Prevelikloof zijn begroeid met palmbomen. Vooral het stuk nabij het zandstrand is erg fraai. In Preveli is een oud klooster te vinden. Het is zeker de moeite waard het te bezoeken. Dit klooster is in het verleden erg belangrijk geweest tijdens het verzet tegen de Ottomanen (Turken) en Duitsers. Het strand van Preveli is via een steil pad te bereiken vanaf het klooster. In de zomer is het strand te bereiken met de boot vanuit Plakias.

Zakroskloof

De Zakroskloof wordt ook wel de Valley of the Dead (Vallei des doods) genoemd. Het draagt deze bijnaam omdat er in het verleden mensen werden begraven in de grotten in de wanden van de kloof. De kloof begint iets ten zuiden van Zakros. Door de smalle en winderige kloof duurt de tocht naar Kato Zakros ongeveer twee uur. Het zes kilometer lange pad voert door de rivierbedding. In het voor- en najaar staat de rivier vaak niet droog, maar in de maanden juli en augustus wel. De tocht is niet heel erg zwaar. Er zijn geen winkeltjes langs de route aanwezig. Het is dus verstandig om zelf wat te eten en drinken meenemen. Het eindpunt van de kloof ligt vlakbij het Minoïsche paleis van Zakros. Zakros is bijna het meest oostelijke puntje van Kreta. Je kunt er het best komen door vanaf Agios Nikolaos naar Sitia te rijden. Vanuit Sitia vervolg je de weg in oostelijke richting naar Palekastro. Van daaruit rijd je naar het zuiden naar Azokeramos, daarna naar Adravasti en uiteindelijk naar Zakros.

Google