printversie

Toggle Dutch/English

Agios Nikolaos

(bijgewerkt tot 8 mei 2012)

Agios Nikolaos (Aghios Nikolaos / Άγιος Νικόλαος) is een kustplaatsje aan de golf van Marabello op ruim 60 kilometer ten oosten van Heraklion. Agios Nikolaos is de hoofdstad van het district Lashiti. Er wonen ongeveer 19.000 mensen in het stadje. De Nederlandse vertaling van de naam Agios Nikolaos is Sint-Nicolaas. Agios Nikolaos is de eerste plaats op Kreta waar het massatoerisme plaatsvond.

Activiteiten

Agios NikolaosAgios Nikolaos

In Agios Nikolaos is niet bijzonder veel te doen. Wel is het door de goede bereikbaarheid een goede uitvalsbasis om andere plekken te bezoeken, zoals het eiland Spinalonga en het dorpje Elounda. In Agios Nikolaos zijn veel winkels en restaurantjes voor toeristen. Er is een strandje en er zijn wat oude gebouwen te bezichtigen. De veertiende-eeuwse Panagia-kerk bijvoorbeeld en de Agia Triada kathedraal, vind je beiden in het centrum van het stadje. Ook het archeologisch museum van de plaats is een bezoekje waard. In de zomer worden er in Agios Nikolaos een aantal festivals georganiseerd, zoals het Lato cultureel festival. In de zomer worden er tevens theater- en dansvoorstellingen opgevoerd. In de winter zijn vrijwel alle winkels gesloten en is op de lokale bewoners na niemand te bekennen.

Voulismeni-meer

De grootste trekpleister van het stadje is het Voulismeni (verdronken) meer. Dit binnenmeer was van oorsprong gevuld met zoetwater, totdat men er tussen 1867 en 1971 een binnenhaven voor de plaatselijke vissersvloot van maakte. In het verleden beweerde men dat dit meertje, met een doorsnee van 137 meter, bodemloos zou zijn. Er doen verschillende verhalen de ronde over het meer. Zo zou de beroemde Franse onderzoeker Jacques Cousteau er gedoken hebben. Hij bereikte de bodem niet. Ook zouden de Duitsers er, voordat zij zich overgaven aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, oorlogsmateriaal in hebben laten afzinken. In de vorige eeuw heeft een Engelse schipper vastgesteld dat de diepte van het meer 64 meter is. De lokale bevolking geeft het meer de naam Vromolimni, dat 'stinkend meer' betekent.

Bereikbaarheid

Agios Nikolaos is goed te bereiken met de bus. Er is een directe verbinding vanuit Heraklion en vanuit de toeristische plaatsen als Malia en Chersonissos. De rit vanuit Heraklion duurt iets langer dan een uur. Ga je met een huurauto naar Agios Nikolaos dan kun je gewoon de hoofdweg over het eiland volgen in oostelijke richting. Op deze 'New National Road' kom je tussen Sissi en Agios Nikolaos langs Agios Georgios Selinaris. Hier vind je een zestiende-eeuwse kerk en een klooster. Het verhaal gaat dat chauffeurs bij het passeren ervan op zijn minst een kruisje moeten slaan, omdat ze anders pech zullen krijgen. Veel automobilisten stoppen hier dan ook om een kaarsje te branden. Behalve de kerk en het klooster zijn er ook veel eettentjes waar Souvlaki wordt verkocht. Het is een prima plek om even te lunchen. Het is echter ook de moeite waard om de oude weg 'Old National Road' te nemen. Vanaf deze weg heb je op sommige punten een schitterend uitzicht over het eiland. Deze route is wat avontuurlijker.

Google