printversie

Toggle Dutch/English

Chersonissos

(bijgewerkt tot 8 mei 2012)

Chersonissos (Χερσόνησος) is een badplaats op ongeveer 25 kilometer ten oosten van Heraklion. De plaats Chersonissos is de haven van het gelijknamige plaatsje, dat iets verder landinwaarts ligt. De naam van het huidige Chersonissos is eigenlijk Limin Chersonísou, waarbij Limin 'haven' betekent.

Toerisme

ChersonissosChersonissos

Chersonissos is de feesthoofdstad van Kreta. Het is de plaats waar de meeste jonge Nederlandse toeristen die het eiland bezoeken verblijven. Dit zijn er jaarlijks vele tienduizenden. De gehele lokale middenstand is ingesteld op toeristen en het uitgaansleven vooral op de Nederlanders. De plaats is enigszins berucht vanwege de vrij ordinaire reality serie Oh Oh Cherso die er werd opgenomen. In deze serie verbleven meerdere Haagse jongeren in een luxe villa nabij de bekende vakantiebestemming. Britten zijn vooral te vinden in het nabijgelegen Malia. Chersonissos is ruim voorzien van hotels en appartementencomplexen. Langs de kust in de wijde omgeving zijn veel grote ressorts gebouwd om alle toeristen te kunnen herbergen.

In Chersonissos is alles te vinden wat een toerist kan wensen, behalve als je van rust en cultuur houdt. Er zijn tientallen winkeltjes, restaurants, terrassen, cafés en andere uitgaansgelegenheden. Er kunnen auto's, scooters, quads gehuurd en excursies geregeld worden op tientallen verschillende plaatsen in het dorp. Er is een overvloed aan internetcafés en speelhallen aanwezig. Langs het strand zijn jetski’s te huur en kan een tochtje gemaakt worden op een 'banaan' of als parasailer achter een speedboat. In de haven worden dagelijks rondvaarten aangeboden.

Waterpret

Er zijn verschillende stranden in Chersonissos aanwezig. Eentje daarvan ligt pal voor de boulevard (Agias Paraskevis straat) van het uitgaansgebied en is vrij smal. Het andere strand ligt iets meer naar het westen. Dit strand is iets breder, maar in de zomer verschrikkelijk druk. Nog verder naar het westen liggen grotere standen die over het algemeen behoren tot de grote toeristenressorts. Even ten oosten van Chersonissos ligt het gratis toegankelijke Star Beach Waterpark. Hier worden allerlei activiteiten op het water aangeboden, maar je kunt er bijvoorbeeld ook bungeejumpen. Iedere woensdag vindt de Beachflirt plaats. Dit is een feest met duizenden feestende jongeren. De dresscode is 'wit'. DJ's die afgelopen jaren gedraaid hebben op Star Beach zijn: Tiësto, de Darkraver, DJ Chuckie, DJ Jean, DJ Tony Star, Ricky Rivaro, Dana, Don Diablo, Erick E, Barthezz, Sander Kleinenberg en meer.

Horeca

Verkoeling is overdag te vinden op één van de vele terrasjes langs de boulevard. Hier kun je terecht voor snacks, een biertje of iets dergelijks. Meestal worden dergelijke versnaperingen voor redelijke prijzen aangeboden. Vaak staan er op de terrassen grote televisies waarop sport wordt uitgezonden, zoals Formule-1 of Engels voetbal. Tegen de avond veranderen de terrasjes in restaurantjes. Vanaf een uur of zes kun je er terecht voor een warme maaltijd. Grieken eten vrij laat, dus om een uur of elf is het nog gewoon mogelijk op aan te schuiven voor het diner. In de tussentijd is het vrijwel onmogelijk om rustig over de boulevard te lopen. Bij vrijwel elk terras proberen de 'proppers' potentiëe klanten naar binnen te praten. 's Nachts gebeurt precies hetzelfde, maar dan aan de overkant van de straat, waar de uitgaansgelegenheden zich bevinden. Er zijn verschillende grote clubs, maar ook wat kleinere tentjes. Alles is gericht op de Nederlandse markt en daarom lijken de clubs ook veelal op wat men in Nederland gewend is. De muziekkeuze is vaak gelijk aan de populaire hits op Slam!FM, Q-music, Radio 538 en TMF. De clubs dragen namen als: Amnesia, Mouragio, Bio Bio (TMF), Camelot, Cameo, Fox Pub, ' T hof van Holland en New-York.

Cultuur

Op cultureel gebied is er vrijwel niets te doen in Chersonissos. Er staat een oud kerkje in het dorpje en ter hoogte van de vissershaven ligt op de rotsen een oude mozaïekvloer. Door de goede bereikbaarheid van Chersonissos is met behulp van de bus vrijwel elke plek op Kreta snel bereikbaar.

Omgeving

In de omgeving van Chersonissos zijn in de heuvels een aantal kleinere plaatsjes te vinden. Deze zijn te voet bereikbaar. Van oost naar west zijn dat Koutouloufari, Piskopiano en Ano Chersonissos. De plaatsjes zijn het best bereikenbaar wanneer in het oosten van Chersonissos de weg werd gevolgd waar het bord staat met 'traditional housing'. Aan het eind van deze weg ligt het dorp Koutouloufari. Vanuit Koutouloufari kun is in westelijke richting Piskopiano bereikbaar. In Ano Chersonissos kom je wanneer je nog verder naar het westen loopt. Alle wegen richting de zee komen in Chersonissos uit. Je kunt natuurlijk ook voor een paar euro een taxi nemen. De dorpjes zijn allemaal vrij toeristisch, maar net iets rustiger dan Chersonissos. De dakterrassen in Piskopiano bieden een mooi uitzicht over Chersonissos.

Bassie en Adriaan

Iets minder ordinair dan Oh Oh Cherso is de serie 'Bassie en Adriaan en de verzonken stad' waarvan een groot deel in 1988 te Chersonissos werd opgenomen. De serie, met Bas en Aad van Toor in de hoofdrol, komt nog af en toe voorbij op Nickelodeon. Bassie en Adriaan overnachtten in het 'Kreta Maris hotel', waar het grootste gedeelte van alle scènes in de serie werd opgenomen. In de afleveringen van de serie is goed te zien hoe Chersonissos in krap 20 jaar veranderd is. Om je daarvan nog een indruk te geven, kun je deze foto uit de jaren 80 bekijken.

Google