printversie

Toggle Dutch/English

Ano Viannos

(bijgewerkt tot 9 mei 2012)

Ano Viannos (Βιάννος) is een dorpje op ongeveer 66 kilometer ten zuidoosten van Heraklion. Het dorp, dat ongeveer 6500 inwoners telt, is gebouwd tegen de helling van de berg Dikti.

Ano ViannosAno Viannos

Tot voor kort kwamen er nauwelijks toeristen naar Ano Viannos. Tegenwoordig stopt er dagelijks een aantal touringcars vol toeristen. Toch oogt het dorpje nog redelijk authentiek. Langs de hoofdweg door het dorp, zijn verschillende winkeltjes en een aantal kleine terrasjes te vinden. Wanneer je vanaf de hoofdweg door het dorp tegen de heuvel oploopt, kom je uiteindelijk bij een kerkje terecht (Agia Pelagia). De weg hier naartoe is slecht tot zeer slecht begaanbaar. Toch is de beklimming de moeite waard. In het kleine kerkje uit het jaar 1360 is een aantal fresco's te bewonderen. Bovendien biedt het plateau, waarop de kerk gebouwd is, een schitterend uitzicht over het dorpje en de vallei vol olijfbomen. In het westen van het dorpje bevindt zich een klein volkenkundig museum. Hier zijn wat dingen te zien over hoe de bevolking hier vroeger leefde.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er door de Duitsers flink huisgehouden in het dorp. Op 14 september 1943 werden 440 mannen uit het dorp doodgeschoten en 200 mannen vastgenomen. Een groot deel van het dorp werd platgebombardeerd. Dit als vergelding voor het verzet dat er vanuit het dorp werd geleverd tegen de Duitsers. In de omgeving van het dorp staat een aantal monumenten ter nagedachtenis aan de gruwelijke gebeurtenissen van de oorlog. Het grootste monument staat in het nabijgelegen dorpje Krevatas. Ook tijdens de overheersing door de Turken moesten de bewoners de tol betalen voor het verzet dat zij boden.

Bereikbaarheid

Het dorpje is met het openbaar vervoer niet te bereiken. Met een huurauto is dat natuurlijk wel te doen. Het is aan te raden hiervoor een goede routekaart aan te schaffen. De wegen in de omgeving zijn van redelijke kwaliteit. Ook excursies leiden naar het dorpje.

Google