printversie

Toggle Dutch/English

Sitia

(bijgewerkt tot 9 mei 2012)

Sitia (Σητεία) is het meest oostelijk gelegen stadje van Kreta. Het ligt op ongeveer 140 kilometer ten oosten van Heraklion. Het is gebouwd in een halve cirkel rond de baai van Sitia. Er wonen ongeveer 9.500 mensen in het havenstadje. Het is er rustig en een traditionele sfeer overheerst. Bovendien komen er weinig toeristen.

Geschiedenis

SitiaSitia

Uit archeologische opgravingen blijkt dat de plek waar het stadje ligt al in de Neolithische periode bewoond werd. In het jaar 1508 werd het stadje verwoest door een aardbeving. In 1538 gebeurde hetzelfde met de stad, maar dan door toedoen van de piraat Barbarosa. Tijdens de Venetiaanse periode werd Sitia de belangrijkste havenstad van Oost-Kreta. Ook de Venetiërs vernietigden de stad een keer, in het jaar 1648. Zij deden dit zodat Sitia niet in handen zou vallen van de Ottomanen (Turken). Hierna werd deze plek niet meer bewoond tot in het jaar 1870. De huidige stad werd in dat jaar gesticht door de Turkse bezetters.

Tegenwoordig

Boven het stadje uit torent het rond het jaar 1539 gebouwde fort Kazarma (Casa di Arma). Dit is een Venetiaanse vesting uit de Middeleeuwen. In vroeger tijden liep er een stadsmuur om het stadje. Het fort Kazarma is het enige overblijfsel hiervan. In de plaats bevindt zich een volkskundig museum. Dit museum stelt niet zoveel voor. Je kunt hier oude tapijten, kleden, meubels, kostuums en aardewerken potten bekijken. Veel belangrijker is het archeologisch museum. Hier worden een mooie collectie van lokale vondsten, van de Neolithische tot de Romeinse tijd, tentoongesteld. Ook zijn er spullen tentoongesteld uit het Minoïsche paleis van Zakros. Vooral de kleitabletten, in het geschrift Lineair A, zijn belangrijke onderdelen uit de collectie van het museum. Het museum is geopend van dinsdag tot zondag van 8:30uur tot 15:00uur. De toegang bedraagt ongeveer twee euro. In het centrum is nog een aantal oude knusse straatjes te vinden. Ten oosten van de haven ligt een prachtig zandstrand. Hier zijn ligstoelen te huur. Ook in het hoogseizoen is het niet druk op het bijna duizend meter lange strand.

Er zijn voldoende mogelijkheden om te overnachten in Sitia. Ook zijn er voldoende eetgelegenheden. Al dient het de aanbeveling om, vooral bij restaurantjes aan de waterkant, voorzichtig te zijn met de keuze voor een restaurant. Niet alle restaurantjes zijn even netjes wat betreft de hygiëne.

Bereikbaarheid

In de zomer gaan er dagelijks 15 bussen van en naar Agios Nikolaos, waarvan er 8 doorrijden naar Heraklion. De busreis naar Heraklion duurt ongeveer 3 uur en een kwartier. Agios Nikolaos is rechtstreeks te bereiken met de bus uit Heraklion, die in onder andere Chersonissos en Malia stopt. Ook met een huurauto is Sitia goed te bereiken. Wanneer je over de hoofdweg van Kreta in oostelijke richting naar Agios Nikolaos rijdt, vervolg je de weg in oostelijke richting naar Mochlos / Sitia. Deze weg komt 'vanzelf' in Sitia uit.

Google