printversie

Toggle Dutch/English

Paleochora

(bijgewerkt tot 8 mei 2012)

Paleochora (Palaiochora / Παλαιόχωρα) is een klein stadje op een landtong in het zuidwesten van Kreta. Het ligt op ongeveer 75 kilometer ten zuidwesten van Chania en er wonen ongeveer 1.500 mensen in de plaats. Ooit was Paleochora een rustig vissersdorp, totdat het in de jaren zestig werd ontdekt door de hippies. Vanaf dat moment is Paleochora vooral een toeristenstad.

PaleochoraPaleochora

Voorzieningen

In het stadje wordt veel door toeristen bezocht. Het is dan ook volledig op hen ingesteld; er zijn veel hotels en appartementencomplexen. Ook zijn er voldoende restaurantjes, zijn er kroegjes en een dancing. De sfeer in deze plaats is iets minder over-the-top dan in bijvoorbeeld Chersonissos en Malia. Er hangt een beetje een surfsfeer. Het stadje is dan ook populair onder de surfers. Ten westen van de landtong ligt een prima zandstrand en het water in de kleine baai is ideaal om te windsurfen, omdat het vrij is van alle obstakels. Het zandstrand aan de westzijde, Sandy Beach, is het mooiste strand van het stadje. Het is een behoorlijk strand en je kunt er prima de zee in om te zwemmen. Wel is het er vaak erg winderig, wat voor de windsurfers natuurlijk geen probleem is, maar voor zwemmers des te meer. Aan de oostzijde ligt Pebble Beach. Langs Pebble Beach loopt de promenade waar het nachtleven zich afspeelt. Ook bevinden zich daar de meeste eetgelegenheden. In het centrum van Paleochora zijn veel winkeltjes waar van alles verkocht wordt. Er is een postkantoor en er zijn wat internetcafeetjes.

Geschiedenis

Aan de zuidzijde van het stadje is in het jaar 1279 een Venetiaans kasteel gebouwd. Het stadje werd destijds Selino Kastelli genoemd. Vanuit het kasteel hielden de Venetianen de zuidwesthoek van het eiland in de gaten. Het kasteel is vele malen verwoest. Eerst door de Venetianen zelf, daarna door de Ottomanen (Turken) en in het jaar 1539 door de piraat Barbarossa. In de Tweede Wereldoorlog sloopten ook de Duitsers nog een deel. Toch is het de moeite waard de ruïnes te bezoeken. De delen van het kasteel die over zijn, zijn in goede staat. De heuvel waarop het kasteel gebouwd werd, biedt een prima uitzicht over de zee en de bergen in de omgeving.

Tijdens de zomers vertrekken er kleine bootjes naar stranden en dorpjes in de buurt, zoals Hora Sfakion, Loutro en Sougia. Ook vertrekt er het hele jaar door meerdere malen per week een boot naar het eiland Gavdos.

Bereikbaarheid

Paleochora is met de bus het best te bereiken vanuit Chania. Er rijden enkele bussen per dag. De busrit duurt ongeveer 2 uur. Een taxi van Chania naar Paleochora kost ongeveer 53 euro en dan kunnen er maximaal vier personen mee. Met een huurauto is Paleochora natuurlijk ook goed te bereiken. Over de hoofdweg over het eiland rijdt je in westelijke richting naar Chania. Van daaruit rijdt je verder over de E65 in de richting van Kolimbari en Kissamos &ndash Kastelli. In het plaatsje Tavronitis sla je linksaf de weg naar Paleochora op. Over deze weg steek je het eiland over. Het is een voor Griekse begrippen goede asfaltweg die over en langs een aantal bergen loopt. Daardoor is de weg erg bochtig. Wanneer je van plan bent je hele vakantie in Paleochora te vieren kun je vanuit Nederland het beste met het vliegtuig naar het vliegveld van Chania vliegen. Dit scheelt veel gedoe met het transport vanaf het vliegveld van Heraklion naar het reisdoel.

Google