printversie

Toggle Dutch/English

Kissamos – Kastelli

(bijgewerkt tot 9 mei 2012)

Kissamos – Kastelli (Κίσσαμος) is een kuststadje in het noordwesten van Kreta aan de baai van Kissamos. Het ligt op ongeveer veertig kilometer ten westen van Chania. De regio Kissamos telt ongeveer 15.000 bewoners. Van hen wonen er ongeveer 5.000 in Kissamos – Kastelli zelf.

Geschiedenis

De rots GramvousaDe rots Gramvousa

In het verleden was Kissamos de haven van het zeven kilometer landinwaarts gelegen Polyrrinia. De resten van het Romeinse Kissamos liggen nog onder de huidige bebouwing. In de byzantijnse periode werd Kissamos een bisdom. Dit bisdom bestond tot de negende eeuw. Tijdens de Venetiaanse periode floreerde het dorp. Toen de Venetianen een fort bouwden in het stadje, kreeg de plaats de naam Kastelli (Castelli di Kissamos). Tot het jaar 1966 droeg de plaats die naam, totdat de autoriteiten vonden dat de plaats te vaak werd verward met een andere plaats met dezelfde naam, dat veertig kilometer ten zuidoosten van Heraklion ligt. Er werd besloten Kastelli weer Kissamos te noemen. Mensen uit omgeving noemen de plaats nog steeds Kastelli, of Kissamos – Kastelli.

Het Kissamos van tegenwoordig

Tegenwoordig is Kissamos – Kastelli een rustig stadje. Er komen weinig toeristen en het stadje is ook niet echt op hen ingesteld. Er is dan ook geen officieel VVV-kantoor. Langs de boulevard staat een aantal restaurantjes waar het vooral overdag erg rustig is. Pas 's avonds komt de plaats echt tot leven. In het stadje is een postkantoor aanwezig, er zijn een aantal winkels en bedrijfjes waar auto's kunnen worden gehuurd en excursies kunnen worden geboekt. Er is een aantal redelijke en betaalbare pensionnetjes en hotels in het dorpje te vinden. Bovendien bevinden zich drie campings in het stadje en omgeving. Vooral de camping in het dorpje Drapania (zes kilometer vanaf Kissamos – Kastelli) is erg goed.

De omgeving van Kissamos

Kissamos is uitstekend geschikt als uitvalsbasis om uitstapjes te maken. Een bezoek aan de stad Chania behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. Ook een bezoek aan Polyrrinia is de moeite waard. Vanuit het plaatsje Ano Paleokastro is het een steile klim naar de ruïnes van deze stad uit de tijd van de Doriërs, die de stad zes eeuwen voor onze jaartelling stichtten. De Doriërs voerden vanaf deze plek een continue oorlog met de Kydoniërs die zich in de buurt van Chania verschanst hadden. Ook de archeologische opgravingen van Falasarna zijn te bezoeken vanuit Kissamos. Al vanaf de zesde eeuw voor het begin van onze jaartelling wordt Falasarna bewoond. Het was één van de havens van Polyrrinia, maar later werden de bewoners van beide steden vijanden van elkaar. Tijdens de Romeinse invasie van Kreta was Falasarna een piratenhaven geworden. Er is weinig overgebleven van het oude Falasarna.

Gramvousa

Vanuit Kissamos zijn boottochtjes te boeken naar de eilanden Agria Gramvousa en Gramvousa. Op de 137 meter hoge rots op Gramvousa werd door de Venetianen in het jaar 1579 een fort gebouwd. In 1630 deden ze dat opnieuw. Onder de Turkse overheersing van Kreta bleef het fort in handen van de Venetianen. In het jaar 1692 werd een Italiaanse commandant omgekocht en werd het kasteel overgeleverd aan de Ottomanen (Turken). De Kretenzers wisten het kasteel in het jaar 1830 te veroveren door middel van een list. Zij verkleedden zich als Turken en werden het kasteel binnengelaten, waarna ze het wisten te veroveren. Ongeveer 3.000 verzetsstrijders vonden onderdak op het eiland. Zij zorgden niet alleen voor verzet op Kreta, maar maakten zich ook schuldig aan piraterij. Hierdoor werd de Griekse regering ernstig benadeeld. Zij lieten een Engels/Frans garnizoen het eiland innemen in het jaar 1828. Grote delen van het fort zijn bewaard gebleven. De meeste excursies naar Gramvousa doen ook de Balos Lagune aan. Deze lagune bestaat uit ondiep water met daaronder zeer wit zand, waar je doorheen kunt zwemmen of wandelen. Tegen de horizon is het eiland Gramvousa van daaruit ook goed te zien.

Bereikbaarheid

Kissamos is vanuit Chania te bereiken met de bus. De bus rijdt zomers ongeveer veertien keer per dag. Vanuit Chania duurt de busrit ongeveer een uur. Chania is natuurlijk weer te bereiken met de rechtstreekse bus vanuit Rethymno en Heraklion. Vanuit Chersonissos, Malia en Agios Nikolaos is een extra overstap nodig te Heraklion. Door de lange reistijd is een dagtocht vanuit de laatste drie plaatsen en Heraklion eigenlijk geen optie. Met een huurauto is Kissamos goed te bereiken. Vanaf alle punten ten oosten van Chania kun je het beste de hoofdweg richting Chania volgen. In Chania kun je dan je weg vervolgen over de E65 richting Kissamos, dat onderweg op de wegwijzers zowel Kissamos, Kastelli als Kissamos-Kastelli wordt genoemd.

Vanuit de haven van Kissamos, drie kilometer ten westen van de plaats, vertrekken in de zomer ferry's van ANEN Lines naar Polamós op het eiland Antikythira, Piraeus (de haven van Athene) en naar de eilanden Gytheion, Kalamata, Kythira. De boottocht naar Polamós, dat op 50 kilometer afstand ligt, neemt slechts twee uur in beslag. Meestal vertrekt de boot rond half elf in de ochtend.

Google