printversie

Toggle Dutch/English

Anogia

(bijgewerkt tot 8 mei 2012)

Anogia (Anogeia / Ανώγεια) is een typisch Kretens herdersdorpje aan de noordzijde van de berg Psiloritis, op ongeveer 37 kilometer ten zuidwesten van Heraklion. Het plaatsje telt ongeveer 2500 inwoners. Centraal in het dorpje is een kerkje aanwezig. Het lokale leven in het dorpje speelt zich vooral af rond het dorpsplein waar veel activiteiten nog op traditionele wijze worden uitgevoerd. In de omgeving van het dorp houdt men zich voornamelijk bezig met de veehouderij. Dit is goed te merken aan de lokale gerechten. Vooral lamsvlees wordt hier in de restaurants aangeboden.

Geschiedenis

Tijdens de Ottomaanse overheersing werd het dorpje door de Turken platgebrand. De Duitsers deden dit tijdens de Tweede Wereldoorlog nog eens dunnetjes over. Vanwege het verzet vanuit het dorp en de hulp die bij sabotageacties vanuit het dorp geboden werd, beval de commandant van het Duitse garnizoen op Kreta op 13 augustus 1944 dat het dorp moest worden vernietigd en dat alle mannen die zich in het dorp of binnen een kilometer omtrek ervan bevonden moesten worden geëxecuteerd. Een partizanenmonument herdenkt deze gebeurtenis.

Anogia

In het dorp is het ouderlijk huis van de Griekse zanger Nikos Xylouris (7 juli 1936 - 8 februari 1980) te vinden. Het huis wordt vooral bezocht door toeristen. Voor hen is er een soort museum van gemaakt. Xylouris maakte vooral volksmuziek van Kreta. Ook buiten Griekenland genoot hij enige bekendheid. Het bekendste nummer dat hij maakte heet Anyfantou. Totdat hij in 1980 stierf aan een hersentumor, trad hij vooral op in Athene.

Omgeving

Langs de weg die vanuit Anogia richting het westen loopt, is het dorpje Melidóni te vinden. Dit dorpje zelf is niet zo interessant. De druipsteengrot die naar het dorp is vernoemd is echter een stuk interessanter. Deze grot bestaat uit een aantal gangen vol met druipstenen. Een monument in de grot herinnert aan een verzetsdaad tegen de Ottomaanse bezetters. In 1824 vluchtten er zo'n 300 mensen de grot in. Toen zij weigerden de grot te verlaten maakten de Turken een groot vuur bij de ingang, zodat alle zuurstof uit de grot trok en alle mensen binnen stierven. De grot is te bezoeken. Doordat de grot nauwelijks verlicht is, heb je hierbij wel een zaklamp nodig. Vanaf de ingang van de grot heb je een mooi uitzicht over de heuvels en de 2456 meter hoge berg Psiloritis (in het Idi-gebergte).

Sendoni-grot

De mooiste grot van Kreta is de Sendoni-grot. Deze is te vinden bij het plaatsje Soniana, 10 kilometer ten westen van Anogia. De 550 meter lange grot is vernoemd naar een rebel of bandiet uit de regio die de grot als uitvalsbasis gebruikte. Een legende vertelt dat er ooit een man, Sfentonis, leefde in de grot. Toen een andere man hem ontdekte en hem om eten vroeg schopte Sfentonis hem dood… Ook in deze druipsteengrot vind je stalagmieten en stalactieten en mooie rotsformaties. De grot is redelijk groot. Er lopen paden door de grot en de grot is goed verlicht. De paden kunnen zeer glad zijn! Wanneer je de ingang passeert kom je in een grote kamer terecht. Aan het eind van elke kamer kun je steeds dieper de grot in. In totaal zijn er 14 kamers. De grot werd in de Neolithische periode bewoond en tijdens de bezetting van Kreta door de Turken deed de grot dienst als schuilplaats. De toegangsprijs voor deze grot bedraagt ongeveer 4 euro.

Bereikbaarheid

Anogia is te bereiken met de bus vanuit Heraklion. De bus rijdt vijf keer per dag. De rit duurt ruim 70 minuten. Het is echter aan te raden het dorp te bezoeken met een huurauto. Op die manier kun je ook de andere bezienswaardigheden in de omgeving bezoeken.

Google