printversie

Toggle Dutch/English

Matala

(bijgewerkt tot 9 mei 2012)

Matala (Μάταλα) was van oudshereen oud vissersdorpje op ongeveer 65 kilometer ten zuidwesten van Heraklion. Het plaatsje heeft zich ontwikkeld tot een bekende toeristische badplaats op Kreta. De baai van het plaatsje bevindt zich tussen prachtige rotsformaties, waartussen een zandstrand ligt. Het water voor de kust is een gedeelte van de Lybische zee dat de Golf van Messara genoemd wordt. In het verre verleden lag bij het huidige Matala de haven van de Minoïsche stad Festos.

Grotten

Het strand van MatalaHet strand van Matala

In de krijtrotsen ten noorden van het strand bevindt zich een aantal kleine grotten. In de eerste en tweede eeuw werden deze grotten gebruikt als grafkamers. In de jaren zestig boden de grotten echter ruimte aan een grote hippiegemeenschap. De grotten zijn overdag te bezoeken. Hierbij is een groot deel van de rotsen te beklimmen. Helaas doen veel mensen hun behoefte in de grotten, waardoor het er niet al te fris ruikt.

Toerisme

De grotten bij het strandDe grotten bij het strand

Zoals gezegd is het plaatsje Matala tegenwoordig enorm toeristisch. Er worden steeds meer restaurants en hotels gebouwd. Het centrum van het dorpje is autovrij en er zijn wat kleine winkeltjes. Het prijsniveau heeft zich aan de toeristen aangepast.

Stranden

Het strand van Matala is grofkorrelig en de bodem loopt vrij steil af, waardoor de zee erg snel diep wordt. Bij een ongunstige wind vormen zich snel grote golven in de baai. Daardoor is het soms niet toegestaan om er te zwemmen. Normaalgesproken worden er allerlei attracties aangeboden vanaf het strand, zoals parasailing, waterfietsen en dergelijke.

Ten zuiden van de baai ligt de rots Theosyni. Deze rots steekt uit boven de baai. Onderaan de rots ligt een natuurlijke grot, genaamd Kouroupi. Bij Kouroupi is een zandpad richting het zuiden te vinden. Wanneer dit pad gevolgd wordt, het rode zandstrand Ammoudia bereikt. Een wandeling naar Ammoudia neemt ongeveer 25 minuten in beslag. In de directe omgeving van Matala ligt tevens het strand Komo Beach.

Paximadia

Bij goed zicht zijn de eilanden Paximadia zichtbaar vanaf Matala. Dit zijn twee rotsen met een totale oppervlakte van 1,7 vierkante kilometer, waarop geen mensen wonen. Het hoogste punt ligt op 252 meter. De eilanden zijn vernoemd naar traditoneel Grieks brood met dezelfde naam. Dit brood is zo droog dat het slechts met water te eten is. Het werd gemaakt voor de herders die dit lang houdbare brood meenamen wanneer ze er op uit trokken. Het is mogelijk de eilanden te bezoeken, al varen er niet vaak boten naartoe.

Bereikbaarheid

Een bezoek aan Matala is zeker de moeite waard. Matala is alleen in de zomer rechtstreeks te bereiken met de bus vanuit Heraklion. Verder gaan er verschillende excursies naar Matala. Deze excursies zijn te boeken in de meeste hotels. Meestal zijn de excursies in combinatie met een bezoek aan een andere bezienswaardigheid, zoals Festos (Phaestos), dat vlakbij ligt.

Met een huurauto is Matala ook goed te bereiken. Wanneer je de grote weg, nummer 97, vanaf Heraklion naar het zuiden richting Tymbaki volgt, neem je na ongeveer vijftig kilometer de afslag naar links in het plaatsje Mires. Van hieruit staat Matala goed aangegeven. Matala ligt aan het einde van de weg. Het valt dus niet te missen.

Google