printversie

Toggle Dutch/English

Lasithihoogvlakte

(bijgewerkt tot 10 mei 2012)

De Lasithihoogvlakte (Οροπέδιο Λασιθίου) is een plateau in het binnenland van Kreta op ongeveer 35 kilometer ten oosten van Heraklion. Het plateau is bekend om de vele kleine molentjes die er in vroeger tijden stonden. Op de vruchtbare grond worden graan en aardappelen verbouwd. De vlakte wordt omgeven door bergen. Doordat de vlakte op ongeveer 800 meter hoogte ligt, is het er een graad of vijf kouder dan langs de kust.

Uitzicht over de vlakteUitzicht over de vlakte

Er worden excursies naar de hoogvlakte georganiseerd, maar de vlakte is ook bereikbaar met een huurauto of zelfs op de fiets. Al is dat laatste niet aan te raden voor ongeoefende fietsers, zeker in niet in de zomer.

De route naar de hoogvlakte

De hoogvlakte is het best te bereiken vanaf de hoofdweg (New National Road). Halverwege Chersonissos en Malia (vlak na Stalida vanuit Chersonissos gezien) ligt de afslag naar Mochos. Wanneer voor deze afslag gekozen wordt, volgt een weg die via vele kronkels en haarspeldbochten omhoog gaat. Mochos is een gezellig traditioneel stadje met een paar winkeltjes en wat terrasjes. Vanuit Mochos wordt de weg richting Krasi vervolgd. Hiervoor moet op de enige kruising op de weg links afgeslagen worden. In het plaatsje Krasi vind is de grootste Plataan op het eiland Kreta te vinden. Men zegt dat de omvang van de stam zo groot is, dat er twaalf mannen nodig zijn om hem te omspannen. Er is een waterbron in het dorpje. Het water hieruit is drinkbaar, zoals het water uit vrijwel alle natuurlijke bronnen op het eiland drinkbaar is. Ook zijn er wat kleine cafeetjes met terrassen in het dorpje aanwezig.

Traditionele windmolensTraditionele windmolens

Na Krasi vervolgt de weg zich richting de op 1050 meter gelegen Seli-Ambelou pas, welke toegang biedt tot de werkelijke hoogvlakte. Hier staat wederom een restaurant en staan de overblijfselen van oude windmolens. De heuvel waarop ze staan is te beklimmen en biedt een mooi uitzicht.

De weg gaat verder over de hoogvlakte. Omdat de weg een rondje maakt over de vlakte maakt het niet uit in welke richting de weg vervolgt wordt. De meeste mensen kiezen er echter voor om de weg tegen de klok in te nemen. Het voordeel daarvan is dat als iedereen dat doet de mensen niet telkens aan de kant hoeven voor tegenliggers op de smalle wegen.

Molentjes

De weg over de hoogvlakte voert langs een aantal kleine plaatsje. Het is de moeite waard om er hiervan een aantal te bezoeken. Al stelt het allemaal niet zo heel erg veel voor. Op de vlakte is goed te zien dat er landbouw wordt bedreven. De voor de vlakte karakteristieke molentjes met witte wieken zijn echter nauwelijks nog aanwezig. Voor de irrigatie van de grond wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van modernere middelen. De overheid heeft een subsidie ingevoerd voor boeren die de traditionele molentjes weer gaan gebruiken. Of daardoor de molentjes terugkeren blijft natuurlijk nog maar de vraag.

Diktigrot

Bij het plaatsje Psichro kun je afslaan richting de Diktigrot. Volgens de Griekse mythologie is dit de geboortegrot van Zeus. Rhea verstopte hem hier voor Kronos. Vanaf de parkeerplaats is de klim naar de grot in de 2148 meter hoge Diktiberg te maken. Over het vrij slecht begaanbare pad duurt de tocht ongeveer een kwartiertje. Het is ook mogelijk om de klim op de rug van een ezel te maken. Dit is echter ook niet echt een pretje. De rit is niet erg comfortabel, je ruikt de rest van de dag naar het beest en het kost ongeveer tien euro. Onderweg is er de mogelijkheid om foto's te maken. Op sommige plaatsen biedt het pad een fraai uitzicht over de hoogvlakte. Aan het eind van het pad ligt de toegang tot de grot. Hier moet entree betaald worden. Het kost ongeveer drie en een halve euro, voor studenten is de toegang gratis. De grot werd in het jaar 1900 blootgelegd door de Brit David George Hogarth. Uit de verschillende interessante vondsten die hij in de grot deed, bleek dat de grot in het verleden een godsdienstige betekenis had. De wandeling door de grot is kort, het is mogelijk naar beneden en weer terug omhoog te wandelen. Behalve wat druipstenen is er eigenlijk niets te zien. Toch is de wandeling met een bezoek aan de grot de moeite waard. Op de terugweg is het mogelijk gebruik te maken van een beter pad om langs af te dalen. Bij de parkeerplaats is een aantal kleine restaurantjes waar kan worden opgefrist na de wandeling.

Wanneer de route over de vlakte vervolgt wordt, wordt het plaatsje Agios Georgios bereikt. Hier zijn een kerkje en wat restaurantjes te vinden. Ook is er een folkloristisch museum en een museum over Eleftherios Venizelos; een belangrijke Griekse politicus.

Tzermiado

Op het moment dat bijna de hele ronde over de vlakte is volbracht kom je in de plaats Tzermiado. Dit is de grootste plaats op de vlakte. Er zijn wat winkeltjes waar mensen allerlei handwerk pogen te verkopen aan toeristen. Ten noordoosten (slecht aangegeven) van het plaatsje ligt de Trapezagrot. Deze grot werd in 1937 ontdekt door John Devitt Stringfellow Pendlebury. Hij deed hier allerlei belangrijke archeologische ontdekkingen.

Terugweg

Er bestaan twee manieren om de vlakte te verlaten. Het is mogelijk door te rijden naar de Seli-Ambelou pas, waarover de vlakte ook opgereden is. Wanneer er een stukje wordt teruggereden in de richting van Agios Georgios is er nog een andere uitweg te vinden. Halverwege Tzermiado en Agios Georgios is het mogelijk linksaf te slaan richting Neapoli. Hierbij wordt de hoogvlakte verlaten via de Selia-pas, waarna er wordt afgedaald in de richting van Neapoli. De omgeving is hier erg mooi. De weg slingert zich door de bergen naar beneden, langs afgronden van soms wel honderd meter diep. Bij Neapoli is het mogelijk weer de hoofdweg op te rijden, in de richting van Chersonissos, Malia en Heraklion.

Google