printversie

Toggle Dutch/English

Arkadi-klooster

(bijgewerkt tot 13 mei 2012)

Eén van de bekendste kloosters van Kreta is het zestiende-eeuwse klooster van Arkadi (Μονή Αρκαδίου). Dit klooster staat op 23 kilometer ten zuidwesten van Rethymno. De voorgevel van het pand is gebouwd in de Venetiaanse stijl en dateert uit het jaar 1587. De rest van het pand werd in de zeventiende eeuw gebouwd. Eigenlijk oogt het gebouw meer als een fort dan als een klooster. Het werd vroeger dan ook vooral gebruikt voor de opvang en bescherming van vluchtelingen. Het klooster werd in de Byzantijnse periode gesticht door een monnik met de naam Arkadios. Naar hem werd het klooster dan ook vernoemd. Tegenwoordig wordt het Arkadi-klooster nog bewoond door Grieks-orthodoxe monniken.

Over het Arkadi-klooster

Het ArkadikloosterHet Arkadiklooster

De grote glorietijd beleefde het klooster in de achttiende eeuw. De magazijnen lagen vol met vaten wijn, het bezat een belangrijke bibliotheek, de monniken stonden bekend als zeer vriendelijk en de rijkdom was groot. In de negentiende eeuw raakte het klooster in verval. Er waren tijden dat er nog slechts twintig monniken waren die het klooster bewoonden; de rijkdom was over. Later die eeuw vormde het klooster een bron van verzet tegen de Ottomaanse bezetters.

Het drama van Arkadi

Het klooster werd bekend door een gebeurtenis op 8 en 9 november van het jaar 1866. De Ottomaanse (Turkse) onderdrukkers wilden op rigoureuze wijze een eind maken aan het verzet dat vanuit het klooster werd georganiseerd en stuurden daarom enorm veel troepen naar Kreta. De Pasja van Rethymno had gedreigd het klooster met de grond gelijk te maken als de revolutiegezinde monniken niet zouden vertrekken. In reactie daarop maakten de ongeveer 650 burgers en 259 bewapende mannen, die onderdak vonden in het klooster, zich op voor de confrontatie met de Turken. De Turken belegerden het klooster met 15.000 troepen. Toen het in de loop van de strijd onmogelijk bleek het klooster te behouden, besloten de vluchtelingen dat zij liever wilden stierven dan zich overgeven aan de Turken. Ze besloten een opslagplaats met buskruit in brand te steken. Het stichtten van de brand werd gedaan door Kostis Yiamboudakis, de leider van de verzetsstrijders uit het plaatsje Adele. Door de op brand volgende explosie overleden veel vluchtelingen en een groot aantal Turken. Volgens de officiële cijfers stierven er 864 Kretenzers, terwijl tevens ruim 1.500 Turken omkwamen. 114 Kretenzers werden gevangengenomen en slechts drie of vier vluchtelingen wisten in de chaos te ontsnappen.

Doordat zij zich niet lieten onderdrukken door de Turken waren de Kretenzers ondanks de grote verliezen de morele winnaars van de strijd. Het klooster van Arkadi wordt momenteel nog steeds gezien als symbool van verzet en afkeer tegen iedereen die probeert de Kretenzers te onderdrukken.

Een plattegrond van het Arkadiklooster kun je bekijken door hier te klikken.

Google