printversie

Kos

(bijgewerkt tot 10 mei 2012)

KosKos

Kos (Κως) is een eiland in het oosten van Griekenland. Het telt ongeveer 31.000 bewoners. Het ligt op ongeveer driehonderd kilometer ten oostzuidoosten van de Griekse hoofdstad Athene in het oosten van de Egeïsche zee en hoort sinds 1947 bij Griekenland. De Dodekanesos is de eilandengroep waartoe Kos, tezamen met bijvoorbeeld Rodos en Karpathos, behoort. Het eiland meet 290 vierkante kilometer en is daarmee bijna tweemaal zo groot als Texel. Kos heeft een langwerpige vorm. Het is veertig kilometer lang en acht kilometer breed. De hoofdstad 'Kos' ligt aan de noordoostpunt van het eiland. Dat punt is slechts vijf kilometer verwijderd van het vasteland van Turkije en ongeveer vijftien kilometer van de populaire Turkse badplaats Bodrun. Hoewel het eiland eigenlijk tot een bergketen behoort, is het terrein op het eiland is redelijk vlak. Aan de zuidoostkust is echter het Dikeosgebergte te vinden. De hoogste punt hiervan is de berg Dikaio. Deze berg heeft een hoogte van 843 meter.

Over Kos

Het eiland is populair vanwege de prachtige zandstranden, die voornamelijk in de omgeving van de hoofdstad te vinden zijn. Tezamen met het mooie zomerse weer, de goede bereikbaarheid en het levendige nachtleven maakt dit Kos tot een populaire vakantiebestemming onder jongeren. Het toerisme vormt dan ook een belangrijke vorm van inkomsten voor de bewoners van Kos.

Het nachtleven van de stad Kos speelt zich vooral af rond Barstreet. Hier zijn tientallen bars, kroegen, discotheken, nachtclubs, eetgelegenheden en andere vormen van vermaak te vinden. Hier verblijven dan ook de meeste toeristen. Overdag bezoeken zij vooral de stranden rond de hoofdstad, welke zich voornamelijk richting het noorden uitstrekken. Ook op andere plekken zijn zandstranden te vinden. Bijvoorbeeld de stranden Tigaki, Marmari en Mastihari aan de noordkust en Kardamena aan de zuidkust. Dit laatste zandstrand strekt zich uit over maar liefst tien kilometer. De mooiste stranden zijn te vinden op het schiereiland Kefalos, dat aan de zuidwestelijke punt van het eiland ligt. Hier ligt onder andere Paradise Beach, wat een zeer populair strand is.

Voor verkoeling kunnen de bergen worden opgezocht. Hier zijn kleine schilderachtige plaatsjes als Lagoudi, Asomatos, Evangelistria, Agios Dimitrios en Zia te vinden. Deze plaatsen zijn beter bekend onder de naam Asfendiou-dorpen. Vooral Zia wordt veel door toeristen bezocht. In het verlaten dorp Paleo Pyli de restanten van een burcht uit de Byzantijnse tijd te vinden. Deze plek biedt bovendien een mooi uitzicht over het eiland. Voor mooie uitzichten kan ook Asklepieion worden bezocht. Deze archeologisch belangrijke plek ligt op ongeveer vier kilometer ten zuidoosten van de stad Kos en torent hoog boven de stad uit. Van hieruit kunnen andere eilanden en zelfs Turkije gezien worden. Het Asklepieion was in de oudheid een sanatorium. Het werd op verschillende terrassen aangelegd die verbonden werden met marmeren trappen. Het eerste terras werd in de eerste eeuw aangelegd en in latere periodes werd het sanatorium op de terrassen daarboven uitgebreid. Een fotopresentatie van het Asklepieion is hier vinden.

Hippocrates

HippocratesHippocrates

Hoewel het Asklepieion ver na zijn tijd gebouwd werd, wordt er vooral veel belang aan gehecht vanwege het feit dat de arts Hippocrates van Kos afkomstig was. Hij werd in 460 v. Chr. geboren op Kos en had daar later een artsenpraktijk. Hippocrates wordt gezien als grondlegger van de moderne geneeskunde. Hij was de eerste die inzag dat ziekten niet door de Goden of als straf ontstonden, maar dat zij een natuurlijke oorzaak hadden. Hij was ook de eerste die op wetenschappelijke wijze een diagnose kon stellen en aan de hand daarvan een behandeling kon voorschrijven. Ook tegenwoordig nog leggen artsen wereldwijd de Eed van Hippocrates af. Dat is een ethische gelofte met betrekking tot de werkzaamheden van een arts. Op tal van plaatsen op Kos zijn gedenktekens voor Hippocrates te vinden. In de hoofdstad staat bijvoorbeeld een bekende plataan – de oudste nog groeiende boom van Europa – die naar hem is vernoemd. Tevens is er een museum, ter ere van hem, ingericht.

Bij de haven van Kos vind je de restanten van een burcht (Link in Google Maps), welke in 1315 werd gebouwd door ridders van de orde van St. Johannes van Rhodos. Beroemd is ook de Middeleeuwse molen van het plaatsje Antimacheia (Google Maps), centraal op het eiland.

Vervoer over het eiland

Het verkeer op Kos loopt vooral via een weg die ongeveer over de lengteas van het eiland loopt. Aftakkingen van deze weg lopen richting de kust. In en rond Kos-stad rijden stadsbussen van de maatschappij DEAS. Erg frequent rijden ze niet. Om op andere bestemmingen te geraken dien je de streekbussen van KTEL te gebruiken. Deze rijden naar de verschillende bestemmingen maximaal tien keer per dag. Rond Kos-stad rijden ook twee toeristentreintjes. De groene trein rijdt een route door de stad, de blauwe gaat naar Asklepieion en is het enige mogelijke openbaar vervoer naar die plek. Het gemakkelijkst kun je je laten vervoeren per taxi. De prijzen zijn door de overheid vastgesteld, maar soms valt erover te onderhandelen. De chauffeurs spreken over het algemeen redelijk Engels. Daarnaast is het eenvoudig om een auto te huren in de toeristencentra.

Doordat het landschap op het grootste deel van Kos redelijk vlak is, is het eiland prima geschikt voor fietstochten. Er zijn zelfs fietspaden aangelegd. In vrijwel alle plaatsen zijn fietsverhuurbedrijven te vinden en er zijn verschillende prachtige routes te fietsen. In totaal worden er 4000 fietsen verhuurd aan toeristen. Prijzen liggen rond een tientje per dag.

Vanaf Kos zijn er veel excursies te maken naar andere kleine eilandjes in de omgeving, zoals de vulkaaneilanden Nisyros, Patmos en Kalymnos. Ook zijn er excursies te boeken naar het Turkse Bodrun.

Bereikbaarheid van Kos

Bij Antimacheia, 25 kilometer van de stad Kos, ligt het vliegveld van Kos; het Hippocrates Kos International Airport. Het gehele jaar door is dit vliegveld goed te bereiken vanuit Athene. In de zomer vliegen de chartermaatschappijen Transavia.com en TUIfly rechtstreeks vanaf Schiphol naar Kos. Vanaf verscheidene luchthavens vlak over de grens in Duitsland is Kos ook prima te bereiken met andere chartermaatschappijen, zoals AirBerlin. Daarnaast zijn er uitstekende verbindingen per veerboot vanuit Piraeus; de haven van Athene, naar de haven in de stad Kos. Je kunt bijvoorbeeld met Blue Star Ferries naar Kos varen. Deze maatschappij vaart met meerdere schepen via verschillende routes naar Kos. Vertrek uit Piraeus is meestal vroeg in de avond en de aankomst in Kos in de nacht of erg vroeg in de ochtend. Tevens zijn er veel cruiseschepen die Kos aandoen.

Op het internet zijn veel websites te vinden die meer informatie over Kos verstrekken. Op Wikipedia is veel informatie te vinden, maar ook website heteilandkos.nl biedt goede informatie.

Google