printversie

Karpathos

(bijgewerkt tot 12 mei 2012)

KarpathosKapel op Karpathos

Karpathos (Κάρπαθος) is een eiland dat, net als Kos en Rodos, deel uitmaakt van de eilandengroep Dodekanesos in het oostelijke deel van de Egeïsche zee. Het eiland ligt ten oosten van Kreta, ongeveer halverwege Kreta en Rodos. Karpathos is met een oppervlakte van bijna 220 vierkante kilometer een stukje groter dan het Nederlandse Waddeneiland Texel. De hoofdstad van het eiland ligt in het zuidoosten van het eiland en wordt Pigadia genoemd, maar heet eigenlijk gewoon Karpathos-stad. In Pigadia wonen slechts ongeveer drieduizend mensen. Dat is iets minder dan de helft van het aantal mensen dat normaalgesproken op Karpathos woont. Het eiland is redelijk groen en heuvelachtig. De top van de berg Lastos vormt met 1215 meter het hoogste punt van Karpathos.

Over Karpathos

Het eiland is, anders dan Kreta, nog niet totaal overgeleverd aan de toeristen. De bewoners hechten sterk aan hun regionale en historische identiteit. Omdat het eiland zo afgelegen ligt, heeft het die eigen identiteit heel lang kunnen bewaren. In de laatste decennia zijn steeds meer mensen teruggekeerd die na de oorlog waren geëmigreerd, met name naar de Verenigde Staten. Zij brengen rijkdom naar het eiland, wat in contrast staat met de primitieve leefwijze in het binnenland. De bewoners leven daar voornamelijk in tien kleine dorpjes die over het eiland verspreid liggen. Ook de toeristen, waarvan er in de zomermaanden soms 20.000 tegelijk op het eiland bivakkeren, hebben enige invloed op de sfeer op het eiland. Toeristen bezoeken Karpathos voornamelijk voor de rust die er heerst, voor de mooie stranden, om te wandelen en om te duiken/snorkelen. Het zijn voornamelijk de wat oudere mensen die het eiland tijdens hun vakantie bezoeken.

Pigadia

OlymposHet bergdorp Olympos

De hoofdstad Pigadia is niet groot, maar wel sfeervol. In het centrum staat een aantal hotels en langs de haven in de baai zijn verschillende restaurantjes te vinden. Er zijn winkeltjes waarin vooral spullen voor toeristen worden verkocht. Er zijn wel discotheken, maar een echt uitbundig uitgaansleven kent men niet op het eiland.

Excursies

Er zijn verschillende excursies te boeken op het eiland. Deze vertrekken met name met de boot vanuit de haven van Pigadia. Er kan bijvoorbeeld worden gevaren naar afgelegen stranden, het eilandje Saria of naar Apella. Over land kan het geïsoleerd gelegen bergdorp Olympos bezocht worden. Tevens worden er tochten langs verschillende kleine dorpjes aangeboden. Georganiseerde wandeltochten zijn erg populair.

Vervoer

Bussen zijn er wel, maar rijden een zeer beperkte dienstregeling op het eiland. Taxi's zijn eveneens zeer beperkt beschikbaar en zijn relatief prijzig. Om mobiel te zijn, huren veel toeristen daarom een auto of scooter. Ook daarmee is het mogelijk de kleine dorpjes op te zoeken en afgelegen stranden te vinden.

Bereikbaarheid

Karpathos heeft een relatief groot vliegveld ten opzichte van het aantal vliegtuigen dat de luchthaven aandoet. Het ligt op ongeveer zeventien kilometer ten zuidwesten van Pigadia. Er rijden geen bussen vanaf het vliegveld naar de hoofdstad. Ook taxi's zijn soms moeilijk te krijgen. Het is dus handig als bij boeking van een vakantie naar Karpathos tevens een transfer wordt geboekt. In de zomer vliegt chartermaatschappij Transavia een beperkte dienstregeling van Amsterdam naar het vliegveld van Karpathos. Vanaf het Duitse Düsseldorf voert Air Berlin een uitgebreidere dienstregeling uit. Per ferry is het eiland vanaf verschillende eilanden meerdere malen per week te bereiken.

Er bestaan enkele Nederlandstalige websites die meer uitgebreide informatie over Karpathos aanbieden. Karpathos.nl is daar een goed voorbeeld van.

Google