printversie

Toggle Dutch/English

Knossos

(bijgewerkt tot 8 mei 2012)

Knossos (Κνωσός) is de belangrijkste en beroemdste archeologische locatie op Kreta. Eens vormde Knossos het centrum van de zeer goed ontwikkelde Minoïsche beschaving en was het één van de oudst bekende steden van Europa. Vanuit Knossos regeerde koning Minos over zijn rijk. Knossos is de oorsprong van een groot deel van de Griekse mythologie. Zo vonden de mythe van het labyrint met de Minotaurus en het verhaal van Daedalus en Icarus plaats in Knossos. Op deze plaats komen de realiteit en de mythologie samen.

Oorsprong

KnossosKnossos

De plaats waar Knossos is gebouwd, werd bewoond vanaf het begin van de Neolithische periode (5700 – 2800 voor het begin van onze jaartelling). In die tijd hield men zich voornamelijk bezig met landbouw en veeteelt. Er werd aardewerk geproduceerd. Men gebruikte vooral steen en dierenbotten als gereedschap. Tijdens het bronzen tijdperk (2800 – 1100 voor het begin van onze jaartelling) maakte men voor het eerst gebruik van metalen. In diezelfde periode vormde zich de Minoïsche cultuur.

Minoïsche beschaving

Aan het begin van de Minoïsche beschaving werden de oude nederzettingen op de plaats van Knossos met de grond gelijk gemaakt. Daarbovenop bouwde men een paleis. Dit paleis was van groot belang. Het was het centrum van alle activiteiten in de hele staat. Knossos groeide uit tot de grote hoofdstad van Kreta. Rond 1700 voor het begin van onze jaartelling, werd het paleis echter verwoest (waarschijnlijk door een aardbeving). Een nieuw paleis met een oppervlakte van 22 hectare werd gebouwd. Dit is het paleis waarvan momenteel de resten zijn te bezoeken. Het paleis werd ingericht naar de maatstaven van de op dat moment moderne maatschappij. Er waren speciale ruimten voor de koning, huizen voor burgers, begraafplaatsen, offerplaatsen en opslagruimten. Tijdens de hoogtijdagen van het paleis woonde een groot aantal mensen in de stad die bij het paleis hoorde. Volgens de meest realistische schattingen woonden er ongeveer 20.000 mensen in de stad op een gebied met een oppervlakte van ongeveer 750 hectare. Het volk werd geleid door koning Minos. Of dit inderdaad de naam van een koning of dat het slechts een functie was, is onbekend.

Het paleis werd wederom verwoest door een grote vulkaanuitbarsting op het eiland Santorini 1628 jaar voor het begin van onze jaartelling. De 100 meter hoge vloedgolven van de tsunami, die door deze beving veroorzaakt werd, vernielden de stad en daarmee werd het eind van de Minoïsche beschaving ingeluid.

De Minoërs waren een volk met een zeer hoge beschaving. Men maakte zeer fraaie fresco's en de vele gebruiksvoorwerpen die ze maakten zijn zeer mooi gedecoreerd. Bovendien was het een zeer vreedzaam volk. Wapens en bescherming tegen vijanden werden niet gemaakt. Tegenwoordig zijn denkbeelden uit de Minoïsche beschaving nog terug te vinden in bijvoorbeeld onze rechtspraak.

Archeologisch onderzoek

In 1878 werd er voor het eerst archeologisch onderzoek gedaan op de plaats waar het paleis stond. Dit onderzoek werd op amateuristische wijze uitgevoerd door Minos Kalokairinos, een koopman uit Heraklion. Totdat de resten van het paleis gevonden werden, ging men er vanuit dat Knossos slechts in mythen zou bestaan. Kalokairinos vond een aantal belangrijke zaken die hij schonk aan verschillende musea in Europa. Een aantal andere zaken nam hij mee naar huis. Tijdens de revolutie in 1898 werden deze spullen vernietigd.

Verschillende archeologen probeerden het terrein te kopen van de Turkse eigenaars om zodoende ook belangrijke opgravingen te kunnen doen. Het lukte de Engelsman Sir Arthur John Evans uiteindelijk de opgravingen aan te kopen nadat Kreta een onafhankelijke staat was geworden in het jaar 1900. In recordtempo groef hij, op eigen kosten, het grootste deel van het paleis van Knossos op. Hiervoor huurde hij ongeveer honderd mensen in. Toen in 1902 het grootste gedeelte van het paleis boven het aardoppervlak was gehaald, deed hij aanvullend onderzoek tot 1931 (met een pauze van 1912 tot 1922). Ook restaureerde Evans een deel van het paleis. Dit deed hij naar eigen inzicht. Veel wetenschappelijke onderbouwing voor zijn fantasierijke constructies was er echter niet. Na Evans hebben een aantal andere gerenommeerde archeologen opgravingen en aanvullend onderzoek gedaan naar het paleis van Knossos.

Een bezoek

Door veel mensen wordt een bezoek aan Knossos niet zo spectaculair gevonden als verwacht. Het is daarom aan te raden je vooraf op de hoogte te stellen van hetgeen je gaat bekijken. Wanneer je vooraf enigszins kennis neemt van wat Knossos eigenlijk is/was dan zul je merken dat een bezoek aan Knossos zeer zeker interessant is. Er wordt vaak geklaagd over de manier waarop het paleis is gerestaureerd. Natuurlijk zou men dat bij nieuwe opgravingen anders doen. In de tijd van Sir Arthur Evans stond de archeologie echter nog in de kinderschoenen. Het was in die periode gewoonweg niet bekend hoe ze het archeologisch gezien juist aan moesten pakken. De manier waarop Knossos is gerestaureerd heeft er echter wel aan bijgedragen dat er vele miljoenen mensen een bezoek hebben gebracht aan het paleis.

Een plattegrond van het paleis van Knossos kun je bekijken door hier te klikken. Een tekening van hoe Knossos er ooit uit zou hebben gezien kun je hier vinden.

Bereikbaarheid

Het paleis van Knossos ligt op 5 kilometer ten zuiden van Heraklion en is prima te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf Heraklion rijdt er een stadsbus naar Knossos. Deze rijdt vrij frequent en het eindpunt Knossos staat op het matrixbord aan de voorzijde van de bus aangegeven. Ook kun je vanuit Heraklion een taxi nemen. Dit is vrij goedkoop, zeker als je met meerdere personen (maximaal 4 per taxi) reist. Natuurlijk worden er ook veel excursies naar Knossos aangeboden, zoals Kaliemera Knossos. Hierbij word je bij je hotel opgepikt en naar Knossos gebracht. In de bus krijg je een verhaal te horen over de geschiedenis van Knossos en bij het paleis krijg je een rondleiding van een gids. Ook zijn er excursies waarbij je voorafgaand aan het bezoek aan Knossos een bezoek brengt aan het archeologisch museum in Heraklion. Met een huurauto is Knossos te bereiken vanaf de hoofdweg over het eiland (de E75). Neem hiervoor in Heraklion de afslag naar weg nummer 99. Na een paar kilometer kom je dan bij Knossos. Wanneer je op eigen gelegenheid naar Knossos reist, kun je ter plekke een gids inhuren die je een rondleiding door de restanten van het paleis geeft. In de zomermaanden is het erg druk in Knossos. Alleen aan het eind van de middag is het er redelijk rustig. Het is er in de zomermaanden vaak zeer heet en er is vrijwel geen bescherming tegen de brandende zon.

Google