printversie

Toggle Dutch/English

Het Minoïsche paleis van Malia

(bijgewerkt tot 13 mei 2012)

Het paleis van Malia is, na Knossos en Festos, het tot nu toe twee na grootste Minoïsche paleis dat op Kreta is gevonden. Het paleis werd ongeveer 1.900 jaar voor het begin van onze jaartelling gebouwd en bedekte een gebied van ongeveer 7.500 vierkante meter. Het paleis werd door een aardbeving verwoest rond 1.700 jaar voor het begin van onze jaartelling. Het werd hierna direct weer opgebouwd. De resten die momenteel te bezoeken zijn, zijn voornamelijk overblijfselen van het laatste paleis.

Het centrale plein van het paleisHet paleis van Malia

De opzet van het paleis van Malia is ongeveer gelijk aan die van Knossos en Festos. Alleen is het paleis wat kleiner. Waarin de opgravingen van het paleis van Malia het meest verschillen van Knossos, is het feit dat het paleis van Malia niet is gereconstrueerd, zoals dat in Knossos wel is gedaan. Vrijwel alles aan het paleis is dus nog authentiek. Ook komen er veel minder toeristen naar Malia, waardoor een bezoekje niet zal worden verpest door het massatoerisme.

Het paleis ligt vrijwel direct aan zee en landinwaarts ligt zeer vruchtbare grond. Dat heeft bijgedragen aan de snelle ontwikkeling van het paleis. Om het paleis heen ontstonden allerlei andere nederzettingen, waaronder de zogenoemde 'Agora' en Crypte. Ook hiervan zijn de opgravingen te bezoeken.

De opgravingen van het terrein begonnen in het jaar 1915. De Griekse archeoloog Joseph Chatzidakis was hiermee begonnen, waarna zijn Franse collega's het overnamen. Zij hebben het paleis zo opgegraven als het er momenteel bij ligt.

Op het midden van het terrein is een expositieruimte te vinden, waar men van alles probeert uit te leggen over de opgravingen. Dit maakt een bezoekje aan het terrein vrij interessant. Ook is bij de entree een boekje te koop over de opgravingen. In dit boekje wordt alles over het paleis helder uitgelegd. Bij alle belangrijke punten zijn tevens bordjes geplaatst waardoor het oriënteren op het terrein eenvoudiger wordt.

In het archeologisch museum van Heraklion zijn verschillende vondsten uit het paleis van Malia te bezichtigen.

Het paleis is in de zomermaanden dagelijks geopend vanaf half negen 's ochtends tot drie uur 's middags. De toegangsprijs bedraagt ongeveer € 2,50. Voor studenten, jongeren en ouderen gelden afwijkende tarieven.

Het paleis van Malia ligt tussen de gelijknamige plaats en Sissi. Malia ligt op ongeveer 3 kilometer van het paleis. Alle bussen die vanaf Heraklion naar Agios Nikolaos rijden (halfuursdienst) komen langs het paleis. Voor de exacte locatie kun je het beste even navraag doen bij de conducteur die meerijdt op de bus.

Een plattegrond van het paleis van Malia kun je bekijken door hier te klikken.

Google