printversie

Kassen

(bijgewerkt tot 14 mei 2012)

In het oostelijk deel van de zuidkust van Kreta is veel activiteit in de glastuinbouw te zien. Sommige plekken in de heuvels bieden een uitzicht waarbij vrijwel alleen kassen te zien zijn. Het zal weinig mensen verbazen dat het idee van de kassen is geïmporteerd door een Nederlander. Dit was Paul Kuijpers, een jonge man die in Nederland een landbouwopleiding had gevolgd. Hij had, voor hij naar Kreta, kwam al ervaring in de Griekse landbouw, omdat hij enkele jaren had gewerkt als tuinbouwkundige op het Griekse Cycladeneiland Syros. Hij werkte daar in het kader van de bisschoppelijke hulpactie Misereor.

Onmiddellijk nadat hij trouwde in 1966 vertrok Kuijpers naar Kreta. Samen met compagnon Misiaka begon hij met het bouwen van kassen voor het verbouwen van landbouwproducten. Ze werkten samen met, de destijds nog zeer arme, boeren uit de omgeving van Ierapetra. De lokale boeren zagen snel de voordelen van klimaatbeheersing met behulp van kassen en leerden zelf snel en goed hetzelfde te doen. Door te werken met kassen werden de boeren in staat gesteld meerdere malen per jaar te oogsten in plaats van slechts één maal. De regio rond Ierapetra werd hierdoor steeds welvarender. Iets wat nog steeds duidelijk te zien is aan de prachtige huizen waarin sommigen van de boeren momenteel wonen.

In de lente van 1971 kwam er voor het eerst een eind aan het succes van de kassenbouw op Kreta. Bij zwaar noodweer spoelde een groot deel van de kassen de zee in. Kuijpers en zijn familie bleven berooid achter. Wel hadden zij voldoende geld over om alle arbeiders hun loon uit te betalen. Hierna werd snel begonnen met het ontsmetten van de grond en werden er plannen gemaakt voor samenwerking op het gebied van de export van de landbouwproducten. Aan het herstellen van hetgeen Kuijpers verloren had kwam een abrupt einde toen Paul Kuijpers op 9 september 1971 om het leven kwam bij een verkeersongeval.

Het overlijden van Paul Kuijpers was een groot drama. In de eerste plaats natuurlijk voor zijn gezin. Hij had inmiddels een kind en zijn vrouw was in verwachting van een tweede kindje. Ook de plaatselijke boeren waren geschokt door het overlijden van de man waaraan zij zoveel te danken hadden. Zij plaatsten een bronzen borstbeeld ter ere van Kuijpers bij de ingang van het dorp Graligia. Dit borstbeeld werd gemaakt door de uit de streek afkomstige kunstenaar Frixos Theodosakis, die momenteel werkzaam is als docent aan de universiteit van Rethymno. De plek waar het noodlottige ongeval had plaatsgevonden werd naar Kuijpers vernoemd en heet tegenwoordig Odos Pavlou Kouper (waarin 'Kuijpers' Koupers werd). Deze plek ligt aan het begin van de regionale weg tussen Ierapetra en Myrtos. Het gezin van Paul Kuijpers bleef echter compleet berooid achter.

Zoals gezegd staat momenteel de hele regio vol met kassen. Dit zijn niet de moderne glazen kassen zoals wij die kennen, maar kassen die van doorzichtig kunststof zijn gemaakt. Dat voldoet prima in het klimaat ter plaatse. Het gebruik van kunststof is echter erg slecht voor het milieu. De boeren lijken zich daar echter niet of nauwelijks om te bekommeren.

(De informatie op deze pagina is mede afkomstig van mw. W. Kuijpers van Beek, de weduwe van Paul Kuijpers. Wij zijn haar dankbaar voor haar medewerking.)Google