Taalgidsen

(bijgewerkt tot 13 mei 2012)

Zoals voor vrijwel elke andere taal ter wereld is er ook een aantal taalgidsen voor de Griekse taal in de handel. Deze gidsen zijn uitstekend geschikt om mee te nemen op reis. Op dit deel van de website bespreken we een aantal van deze gidsen, namelijk de Wat & Hoe taalgids Grieks van uitgeverij Kosmos te Utrecht en de ANWB Taalgids Grieks.

Vaak wordt getwijfeld aan het nut van de taalgidsen. De meeste mensen zullen de zinnen uit zo'n boekje in de praktijk niet zo snel gebruiken. Het is echter mogelijk om in een situatie verzeild raken waarin het handig is om een taalgidsje bij de hand te hebben. De gidsen die wij hier bespreken kosten niet meer dan zeven euro en zijn vrij handig in het gebruik. Elk van de gidsen heeft op de achterzijde van het kaft een lijstje met veel gebruikte zinnen. Veel verder dan deze zinnen komen reizigers waarschijnlijk niet tijdens de vakantie. De ervaring leert dat volzinnen uit de boekjes, zoals 'Als u nu niet weg gaat, ga ik gillen' in de praktijk beter kunnen worden vervangen door een korte Engelstalige variant. Al met al maken dergelijke zinnen de boekjes wel tot amusante literatuur tijdens de reis naar de vakantiebestemming.

Wat & Hoe Taalgids Grieks

Wat & Hoe taalgids Grieks
klik hier

De Wat & Hoe Taalgids Grieks van Kosmos Uitgevers kost €6,95. Deze, door Van Dale Lexicografie samengestelde, 221 pagina's tellende gids is het meest algemeen verkrijgbaar. Bij vrijwel elke boekhandel is deze te vinden. De gids is niet alleen verkrijgbaar in het Grieks, maar ook in vrijwel elke andere Europese taal, zelfs in het Fries. Handig is dat de gids voor elke taal een andere kleur heeft. Voor het Grieks is de kleur groen. Ook handig is dat aan de zijkant van elke bladzijde staat in tot welk hoofdstuk de pagina behoort. Zo wordt het mogelijk snel door de gids bladeren tijdens een zoektocht naar een woord of zin. Het nadeel van de Wat & Hoe Taalgids is echter dat een standaardgids gewoon in een heleboel talen vertaald is. De gids bevat dan ook geen echte inleiding in de Griekse taal. Achter in de gids zit een klein reiswoordenboekje Nederlands – Grieks.

Wat en Hoe Taalgids Grieks
Uitgeverij Kosmos Reisgidsen, Utrecht
ISBN: 9789021547220
Paperback, 240 pagina's
Prijs: € ; 6,95

ANWB Taalgids Grieks

ANWB taalgids Grieks
klik hier

De ANWB Taalgids Grieks kost €6,95 en telt 254 pagina's. Behalve in het Grieks is deze gids in vele andere talen verkrijgbaar. De gids is verkrijgbaar bij een groot aantal boekhandels en de ANWB-kantoren. Ook is de gids te bestellen via de website van de ANWB Webwinkel. De gids heeft ongeveer dezelfde afmetingen als de hierboven besproken Wat & Hoe taalgids en neemt dus niet veel ruimte in beslag. De gids bevat een korte inleiding in de Griekse taal. Bovendien is het de enige gids die naast een reiswoordenboek Nederlands Grieks ook een reiswoordenboek Grieks Nederlands bevat. De kaft van deze gids is wel vrij slap, waardoor er gemakkelijk 'oren' in ontstaan.

ANWB Taalgids Grieks
Anwb Media Boeken
ISBN: 9789018029685
Paperback, 254 pagina's
Prijs: € 6,95

Hoewel er andere taalgidsen bestaan, zijn deze momenteel niet in de handel verkrijgbaar.Google