printversie

Kri-Kri geit (Capra aegagrus creticus)

(bijgewerkt tot 10 mei 2012)

Kri-Kri geitKri-Kri geit

Een bekende geitensoort op Kreta is de kri-kri geit. Deze beschermde geitensoort is zeer zeldzaam. Kenmerkend voor deze wilde geit zijn de lange ronde hoorns. De geit komt voornamelijk voor in een reservaat in de Witte Bergen waarin onder andere de Samariakloof ligt.

Archeologen hebben enorm veel afbeeldingen uit de Minoïsche tijd gevonden waarop de geit staat afgebeeld. Kreta lijkt dus de oorspronkelijke plaats van herkomst te zijn van de geit. Men denkt zelfs dat de geit door de oude Grieken werd aanbeden.

De geit leeft ook tevens eilanden voor de kust van Kreta, zoals op Dia en Theodoros. Die eilanden vormen echter niet de natuurlijke habitat van het dier. Deze geiten zijn er in het jaar 1962 naartoe gebracht door het ministerie van landbouw van Griekenland. Men was bang dat de geit uit zou sterven en wilde een aantal van de beesten verplaatsen naar het noorden van Griekenland. Omdat men na het vertrek echter bang werd dat de geiten de reis niet zouden overleven, werden de gevangen beesten maar weer uitgezet op de eilanden voor de kust.

De kri-kri geit is van nature erg schuw en ongevaarlijk voor mensen. Bovendien worden geiten die te dicht bij mensen komen verplaatst naar andere delen van het reservaat. In het reservaat worden de dieren eens per week bijgevoerd. De kans dat je het beest in het wilde tegenkomt tijdens je vakantie is uitermate klein.

Google