printversie

De vliegvelden van Kreta

(bijgewerkt tot 14 mei 2012)

Heraklion International Airport KazantzakisHeraklion International Airport Kazantzakis

Heraklion International Airport

De meeste vliegtuigen die vanuit Nederland naar Kreta vliegen, komen aan op het vliegveld van Heraklion (HER), of Heraklion International Airport Kazantzakis, zoals het officieel heet. Het in 1937 geopende vliegveld is vernoemd naar Nikos Kazantzakis, één van de belangrijkste Griekse schrijvers, dichters en filosofen van de twintigste eeuw. Het vliegveld van Heraklion is niet zo modern als we dat gewend zijn van de vliegvelden in West-Europa, maar alles zit toch vrij logisch in elkaar. Het vliegveld verwerkt in de zomermaanden per dag ongeveer 130 vluchten, waarmee het één van de grootste vliegvelden van Griekenland is. In 2004 landden er 137.585 Nederlanders. Behalve een burgerluchthaven is het ook een militair vliegveld. Daarom is fotograferen op het vliegveld formeel verboden.

Op termijn (waarschijnlijk in 2016) zal het vliegveld sluiten. Het zal dan worden vervangen door een nieuwe terminal bij een bestaand militair vliegveld nabij Kastelli Pediados, wat ongeveer veertig kilometer ten zuidoosten van Heraklion ligt.

Aankomst

Transavia vliegtuig op Heraklion International Airport

Na de landing taxiet het vliegtuig naar het platform. Alle passagiers dienen uit te stappen op het platform. Hierna worden zij met een bus naar de terminal gebracht. De busrit leidt naar het deel van de terminal waar alle passagiers die afkomstig zijn vanuit Schengenlanden naartoe worden gebracht. Het kan hier behoorlijk druk en chaotisch zijn. De bagage komt even later aan op één van de vier bagagebanden. Per vlucht wordt op monitoren in de ruimte vermeld op welke bagageband de koffers kunnen worden verwacht. Wanneer de vlucht nog niet op zo'n monitor staat aangekondigd, moet er nog even gewacht worden. Bij grote drukte kan dit gemakkelijk een half uur duren.

Helaas komt het op vliegvelden vaak in geheel Griekenland voor dat de platformmedewerkers geen zin hebben om te werken of plotseling gaan staken. In dergelijke gevallen kunnen de passagiers zich het beste wenden tot de balie in de aankomsthal. Aldaar dienen ze er zorg voor te dragen dat de bagage alsnog op het vakantieadres van de passagiers terecht komt. Passagiers die de bagageruimte verlaten hebben zonder te melden dat er bagage ontbreekt, kunnen bagage achteraf niet meer claimen. Bij ontbrekende bagage is het dus van belang dat passagiers zelf ter plekke hun zaakjes regelen, voordat zij op zoek gaan naar hun reisleider. Deze kan immers niets voor de passagiers betekenen.

Nadat de bagagehal is verlaten, vervolgt te route naar de uitgang zich langs de douanehal. Meestal worden de paspoorten hier niet gecontroleerd of stelt de controle niet veel voor. De ruimte voor uitgebreide controles ontbreekt. De aankomsthal ligt direct na de douane. De meeste passagiers worden hier opgewacht door hun reisleider. De reisleiders vertellen de passagiers waar de bussen staan die de transfers uitvoeren naar de accommodatie waar hun gasten zullen verblijven tijdens de vakantie.

Indien er geen transfer is geboekt kan er in de aankomsthal een auto worden gehuurd. Een aantal autoverhuurbedrijven beschikt over een desk op het vliegveld. Onder hen zijn bekende merken als AVIS, SIXT, HERTZ en BUDGET.

Het is tevens mogelijk het vliegveld per bus te verlaten. Er rijdt een stadsbus naar het busstation van Heraklion. Vanaf daar zijn de meeste steden goed bereiken. Dit geldt ook voor toeristenbestemmingen als Chersonissos en Malia. Ook met een taxi is het mogelijk alle plaatsen gemakkelijk te bereiken. Er is een standplaats voor de terminal van de luchthaven.

Vertrek

Bij het vertrek vanaf het vliegveld van Heraklion gaan de zaken soms wat anders dan wij gewend zijn. Toch werkt het allemaal vrij simpel. Reizigers dienen er zorg voor te dragen dat ze tijdig op de luchthaven arriveren. Door de meeste luchtvaartmaatschappijen wordt gevraagd om minimaal twee uur voor vertrek op de het vliegveld aanwezig te zijn.

De vertrekhal van het vliegveld is eigenlijk te klein voor de grote stromen reizigers die er in de zomermaanden vertrekken. Dus de boel kan er nogal chaotisch uitzien. Rijen passagiers staan vaak volledig door elkaar heen. Het is daarom sterk aan te bevelen om, als die mogelijkheid bestaat, online in te checken en met een e-ticket te reizen.

Om uit te vinden waar ingecheckt moet worden, kunnen de monitoren die daarvoor in de vertrekhal zijn opgehangen worden geraadpleegd. Op de monitoren staan alle vluchten vermeld waarvoor op dat moment incheckbalies open zijn. Indien een vlucht nog niet op de monitor vermeld staat, moet er dus nog even gewacht worden met inchecken tot hij er wel op staat. Ondanks dat het vliegveld niet beschikt over een modern bagagelabelsysteem gaat het inchecken zelf wel grotendeels hetzelfde als op bijvoorbeeld Schiphol.

Na het inchecken kan de douane gepasseerd worden. Deze is te vinden door de richting te volgen die de pictogrammen aangeven. De douane dient gepasseerd te worden via de rij voor passagiers uit Schengenlanden. Net als bij de aankomst stellen de veiligheids- en douaneformaliteiten meestal niet veel voor.

Na de douane belanden de reizigers in een grote wachtruimte waarin de passagiers naar alle bestemmingen moeten wachten. Pas een half uur tot twintig minuten voor vertrek wordt duidelijk bij welke gate passagiers zich moeten melden voor hun vlucht. Die informatie verschijnt op een monitor in de wachtruimte. Vanaf dat moment kunnen passagiers zich melden bij de gate. Na het melden wordt de terminal verlaten via een trap. De passagiers dienen plaats te nemen in een bus die hen naar het vliegtuig zal brengen.

In de wachtruimte op het vliegveld is weinig te doen. Er staan een aantal rijen met stoelen waarop gewacht kan worden. Verder zijn er wat kleine winkeltjes. Op de bovenverdieping is de Hellenic Duty Free Shop. Deze Tax Free Shop stelt niet zoveel voor. De aangeboden producten zijn vaak veel duurder dan op andere plaatsen op Kreta.

Indien er geen transfer is geboekt voor de reis van de vakantiebestemming naar de luchthaven, dan is het vliegveld toch goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf de verblijfplaats op het eiland kan de bus naar het busstation van Heraklion worden genomen. Op het busstation wordt overgestapt op de stadsbus naar het vliegveld. Voor het reizen met de bus moet wel ruim de tijd worden genomen.

Luchthaven van Chania

Chania International Airport K.DaskalogiannisChania International Airport K.Daskalogiannis

Er zijn vluchten die niet op het vliegveld van Heraklion aankomen, maar op het vliegveld van Chania. In 2004 landden hier 18.711 Nederlanders. De luchthaven heet officieel Chania International Airport K.Daskalogiannis en het ligt op 15 kilometer van Chania. Het vliegveld is vernoemd naar Daskalogiannis (Ioannis Vlachos), een bekende Griekse vrijheidsstrijder uit de 18de eeuw. Net als het vliegveld van Heraklion is het vliegveld van Chania nogal ouderwets. Bovendien is het een stuk kleiner. Wanneer de reisbestemming echter op het westen van Kreta ligt, is het handig om naar het vliegveld van Chania te vliegen. Dat scheelt bijvoorbeeld een behoorlijk stuk rijden vanaf Heraklion. De afhandeling van de vluchten gebeurt op ongeveer dezelfde manier als op het vliegveld van Heraklion.

Er is vanaf de luchthaven van Chania alleen voor Olympic Airways een busservice naar Chania en Rethymno. Indien passagiers geen transfer hebben geboekt naar de accommodatie, dan kan er het beste een taxi worden genomen naar Chania. Van daaruit kan dan gepoogd worden de accommodatie te bereiken.

Luchthaven van Sitia

Het vliegveld van Sitia heeft sinds 2003 ook een landingsbaan waar grotere vliegtuigen kunnen landen. Het Sitia Public Airport ligt direct buiten de plaats. Op dit moment zijn er geen vluchten vanuit Nederland naar dit vliegveld, maar dat zal in de toekomst ongetwijfeld veranderen. Momenteel vliegt alleen Olympic Airlines naar Sitia als binnenlandse bestemming.



Google